Biznis
22.03.2023. 16:35
Beta-AP

Dokle?

Inflacija galopira u Velikoj Britaniji

inflacija
Izvor: Shutterstock

Stopa inflacije u Britaniji skočila je u februaru na 10,1 odsto, prvi put u poslednja četiri meseca, iznenadila je analitičare i povećavala pritisak na centralnu banku da podigne kamatne stope već na prvom predstojećem sasatnku.

Indeks potrošačkih cena skočio je na 10,4 odsto na godišnjem nivou u februaru u odnosu na 10,1 odsto prethodnog meseca, a visoke cene energenata nastavile su da pritiskaju budžete domaćinstava, saopštila je danas Nacionalna kancelarija za statistiku.

Iako ekonomisti očekuju da će cene ubrzo početi da padaju, inflacija je pet puta viša nego ciljana inflacije Banke Engleske od dva odsto.

Najviše su porasle cene hrane i bezalkoholnih pića. One su rasle najbržom stopom u poslednjih 45 godina, kažu analitičari.

Centralna banka će odmeravati potrebu za kontrolisanjem inflacije na svom sutrašnjem sastanku uz zabrinutost zbog uticaja podizanja kamatnih stopa na teškoće s bankama. Centralna banka je odobrila 10 uzastopnih podizanja kamatnih stopa od decembra 2021. i podigla ključnu kamatnu stopu na četiri odsto.

Analitičar Majkl Hjuson kaže da očekuje da će Banka Engleske podići stope najmanje za četvrtinu procentnog poena, ocenjujući da je osnovna stopa od četiri odsto jedva adekvatna da utiče na povećanje cena.

Britanski ministar finansija Džeremi Hant rekao je u saopštenju da je pad inflacije moguć i da vlada treba da se drži plana da prepolovi inflaciju ove godine. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo kolika je inflacija u Crnoj Gori
inflacija

Zavod za statistiku

18.01.2023. 17:40

Evo kolika je inflacija u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je godišnja inflacija iznosila 17,2 odsto, a najviše su poskupeli mleko, sir, jaja, drvo i pelet čija je cena porasla gotovo 50 odsto, pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku (Monstat).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve