Biznis
13.07.2023. 18:10
Beta

9,7 odsto

Inflacija u Češkoj jednocifrena, prvi put posle godinu i po dana

Inflacija
Izvor: Shutterstock

Inflacija je u junu u Češkoj prvi put posle godinu i po dana spala na jednocifreni broj 9,7 odsto, što je premijer Petr Fijala označio kao dobru vest, ali cilj je po njegovim rečima daleko niža stopa.

Nižu inflaciju Češka ima zahvaljujući usporavanju rasta cena namirnica i troškova stanovanja, a takođe i zahvaljujući pojeftinjenju goriva, saopštio je danas nacionalni Zavod za statistiku.

Cene nafte i goriva manje su za 25 odsto u odnosu na jun prošle godine, usporen je rast cena mesa na 4,7 odsto dok je u maju bio 8,7 odsto, masti i ulja pojeftinili su za 4,3 odsto.

Kirije su bile veće za 6,9 odsto nego u julu 2022. godine, voda je skuplja za 16,3 odsto, otpadne vode za 26,9 odsto, struja za 26,4 odsto, a grejanje i topla voda za 40,7 odsto u odnosu na jul prošle godine.

"Inflacija 9,7 odsto nije nikakav naš cilj. I dalje ćemo istim intenzitetom nastojati da je ukrotimo. Želimo da naredne godine dospe na mnogo niže brojeve. Postupali smo razumno ciljajući na faktore koji stvaraju inflaciju. Nismo poklekli pred pritiskom populista i raznih stručnjaka da zamrznemo cene ili smanjimo PDV", kazao je danas premijer na konferenciji za novinare u Pragu.

Premijer Fijala se pohvalio da je inflacija smanjena zahvaljujći merama vlade, kao što je smanjenje cena energija, pritisak na trgovinske lance da ne dižu svoje marže toliko da Česi za istu robu plaćaju više nego u susednim državama i da je na inflaciju uticala i spremnost vlade da pripremi paket mera štednje, kako bi se smanjio nasleđeni ogromni deficit državnog budžeta.

Dok je inflacija bila dvocifrena ili rekordna do 18 odsto premijer je upozoravao da je borba protiv inflacije prvenstveno u rukama Češke narodne banke, a da vlada ima samo neke instrumente.

Češka narodna banka predviđa da će se inflacija smanjivati i dalje do kraja godine, a da će se vratiti na čeških uobičajenih dva do tri odsto u drugom kvartalu naredne godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Raste inflacija u Evropi
Inflacija

Agencija Evrostat

02.05.2023. 17:35

Raste inflacija u Evropi

Inflacija u evrozoni porasla je prošlog meseca povećavajući pritisak na domaćinstva i Evropsku centralnu banku (ECB) da još jednom podigne kamatnu stopu, saopštila je statistička agencija Evropske unije Evrostat.
Close
Vremenska prognoza
mist
11°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve