Biznis
03.10.2022. 13:05
R. E.

Rekordna inflacija

Jači dolar navodi turiste u Evropu

Turizam, putovanja
Izvor: Shutterstock

Amerikanci se suočavaju sa rekordno visokom inflacijom i kamatnim stopama pa mnogi od njih trenutno ne mogu da priušte putovanja. Ipak, za one srećnike koji mogu ovo bi moglo biti savršeno vreme za rezervaciju putovanja u Evropu.

Britanska funta pala je na najniži nivo u odnosu na američki dolar, a evro je takođe u lošijem položaju u odnosu na američku valutu.

Kao rezultat toga, američkim putnicima je sada omogućeno da mnogo bolje prođu finansijski prilikom putovanja u Evropu i uštede na hrani, suvenirima i u drugim kupovinama preko okeana.

Suprotno tome, oni koji iz Evrope putuju u Sjedinjene Američke Države ili one koji pozajmljuju od Amerike u lošijem su položaju zbog nepogodnog položaja valuta.

Skot Kis, osnivač kompanije "Scott’s Cheap Flights“, rekao je da se "dolar poboljšao oko 20 odsto u odnosu na funtu i evro u proteklih šest meseci, što znači da ako je hotelska soba koštala oko 100 dolara pre šest meseci, sada ćete u njoj moći da odsednete za 80 dolara, računajući na to da je cena u domaćoj valuti ostala ista“.

Ipak, postoji i upozorenje: inflacija je takođe problem u Evropi. Za putnike je i dalje važno da razmotre mere uštede, kao što je fleksibilnost u odabiru datuma polaska i povratka ili naručivanje valute od lokalne banke pre putovanja, kako bi se izbegle oštre stope razmene novca na aerodromima, rekla je Hejli Berg, vodeća ekonomistkinja na platformi za rezervaciju putovanja "Hopper“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto treba da posetite Ramsku tvrđavu (FOTO)
Ramska tvrđava 26.4.2022.

Spomenik kulture

26.04.2022. 08:06

Zašto treba da posetite Ramsku tvrđavu (FOTO)

Ramska tvrđava, spomenik kulture od velikog značaja, nastao je u XII veku. Nalazi se u severoistočnom delu Srbije, u Braničevskom okrugu, u selu Ram, opštini Veliko Gradište.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve