Biznis
17.11.2022. 15:25
R.E.

Evropska centralna banka

Kad nam stiže digitalni evro

evro
Izvor: Shutterstock

Evropska centralna banka (ECB) testira digitalni evro, ali neće ga uvesti pre kraja 2026. godine, ocenio je u član izvršnog odbora Bundesbanke Burkhart Balc.

"Savet ECB će do kraja probnog perioda iduće jeseni, u saradnji sa evropskim zakonodavcima, odlučiti o fazi realizacije digitalnog evra," rekao je Balc na konferenciji u Frankfurtu. "Digitalna valuta posle toga može u upotrebu, ali ne pre jeseni 2026."

ECB je jula prošle godine odlučila da počne dvogodišnju proveru uslova za digitalizaciju evra, uključujući i tehnološke i pravne uslove, na primer one o zaštiti podataka, i tek posle toga će odlučiti, piše dpa.

Ako ga i bude, digitalni evro će biti samo varijanta keša, koji svakako ostaje u opticaju. Digitalizacija evra je mogući odgovor na kriptovalute poput bitkoina i etereuma, ali uz benefit stablinosti jer će biti pod ingerencijama ECB.

Digitalizovana rešenja platnog prometa sada su domen kompanija visoke tehnologije. "Nasuprot tome, digitalizovani evro građanima može da ponudi stabilno sredstvo plaćanja," rekao ja Balc.

Pored ECB, i neke druge centralne banke istražuju mogućnosti digitalizacije valute.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Britanci zabrinuti: Inflacija "ubija“
Berza, inflacija

Istorijski maksimum

16.11.2022. 16:05

Britanci zabrinuti: Inflacija "ubija“

Stopa inflacije u Velikoj Britaniji od 11,1 odsto u oktobru dostigla je 41-godišnji maksimum, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
6°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve