Biznis
13.01.2020. 16:40
N. G./The Guardian

KAKO BITI PRODUKTIVNIJI NA POSLU? Postavite ciljeve, jedite zdravo...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vreme je dragocena roba koju svi želimo više. Čini nam se da nam izmiče ovaj 25. sat dana ili osmi dan u nedelji. Ali šta ako postoji način da se neko vreme povrati? Prema O2 Business-u, radnici bi mogli dobiti dragocenih 3,14 sati sedmično - gotovo 18 radnih dana godišnje - zahvaljujući poboljšanoj povezanosti.

U stvari, poboljšana povezanost mogla bi britanskim preduzećima pružiti bonus od 34,1 milijarde funti za produktivnost, a samo maloprodajni sektor uživa potencijalni godišnji porast od 4,9 milijardi funti. Istraživanje koje su sprovele kompanije za istraživanje tržišta i IouGov, ispitivalo je 500 firmi u Velikoj Britaniji kako bi ispitalo prednosti povezanosti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

U izveštaju "Poslovanje bez granica: uloga povezanosti u poslovnom rastu" navodi se da je pružanje mogućnosti ljudima da rade gde, kada i kako žele može omogući efikasnije korišćenje radnog vremena". Sledite ove jednostavne savete koji će vam pomoći da ostanete produktivni tokom dana:

Ograničite vreme koje trošite na zadatak

Razbijanje dana u grupe sličnih zadataka koje očekujete da završite u određenom vremenu može vam pomoći da se fokusirate. Moraćete da budete disciplinovani da biste se pridržavali rokova - ali ako možete, trebalo bi da prođete kroz svoju listu obaveza.

Pročitajte još: Više šećera, manje sna

Prvo obavite najteži posao

Stisnite zube i odradite najteži zadatak pre nego što pogledate ostale poslove koje trebate da obavite. Iako je primamljivo odlagati i ostaviti najgoriji posao za kraj, uživaćete u osećaju zadovoljstva nakon što se odredi vaš najveći zadatak. Ako se ovo pretvori u svakodnevnu naviku, poboljšaće vašu produktivnost i počećete svaki dan sa osećajem postignuća.

Pauze

Sveži vazduh oksigenira krvotok, probudi vas i može vam pomoći da poboljšate raspoloženje, zato pokušajte izaći napolje u vreme ručka u šetnju. Čak i 15 minuta provedenih na svežem vazduhu sivog dana imaće pozitivan uticaj na vašu sposobnost koncentracije, a odmor od ekrana računara takođe će koristiti vašim očima. Uz to, pravite redovne pauze za stoje i ispružite se.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Izbegnite besmislene sastanke

Svi smo imali one sastanke koji su na kraju bili kolosalni gubitak vremena. Dakle, ako sastanak nema čvrstu agendu, jasne ciljeve i strogo vreme početka i vreme završetka, odložite ga dok ne bude sve na mestu. Ponekad će umesto sastanka biti dovoljan e-mail ili telefonski poziv koji štedi vreme svima. A kada imate sastanak, osigurajte da vas i ostale učesnike u potpunosti upoznate kako ne biste ispočetka premeštali probleme.

Isključite društvene mreže

Surfovanje po društvenim mrežama usisava vreme kao što malo stvari može. A obaveštenja koja iskaču na vašem telefonu neće vam pomoći da dobro funkcionišete. Isključite zvuk na telefonu kad je to moguće.

Dobro jedite

Popodnevni pad može mnoge od nas poslati po lepinje i čokolade, ali orašasti plodovi i voće su bolji način da se energije prikupe posle ručka. Držite zdrave grickalice u svojoj torbi ili fioci.

Usredsredite se na jedan zadatak

Nismo osmišljeni za obavljanje više zadataka, a pokušaj toga umanjuje produktivnost. Postaje teško usredsrediti se, a pokušaj žongliranja poslom ima prednost za pamćenje, ali utiče i na stres.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Shutterstock

Naspavajte se

Redovno pristojno spavanje će vam naoštriti mišljenje, odlučivanje i pamćenje - a sve to utiče na vašu produktivnost - i ima koristi za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Razmislite o tome da rano legnete i ponovo počnite ujutro, umesto da radite do kasno uveče.

Odaberite dobro svog poslodavca

Kada razmišljate o potencijalnom poslodavcu, istražite njihovu politiku kuće i raspitajte se o stavu kompanije prema fleksibilnom radu. Kompanije koje razmišljaju unapred znaju da će produktivnost porasti ako daju prednost dobrobiti osoblja i iskoriste bezbroj koristi koje povezivanje donosi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve