Biznis
23.03.2016. 10:21
ekspres

Kineski sektor čelika i uglja duguje 1.500 milijardi dolara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

PEKING, 23. marta  - Kampanju kineskih zvaničnika za smanjenje glomazne teške industrije mogao bi da podrije dug od preko 1.500 milijardi dolara u domaćem sektoru čelika, uglja, cementa i obojenih metala, koji preti da ugrozi poslovanje domaćih banaka, ocenjuje agencija Rojters. Pomenuta četiri sektora, suočena sa viškom proizvodnje, duguju oko 10,2 biliona juana (1,56 biliona dolara), prema dokumentima koje je kineskom parlamentu dostavio predsednik kompanije za proizvodnju uglja Huabej majning, Vang Mingšeng.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Samo u sektoru čelika i uglja, dug iznosi oko osam biliona juana, od čega je oko trećina dug prema bankama, prema podacima kineskog statističkog biroa.
Ukoliko bi 20 odsto od te cifre postalo nenaplativo u 2016. godini, što prema ocenama analitičara nije neostvarivo, to bi uvećalo portfolio nenaplativih zajmova kineskih banaka za skoro polovinu. "Kina mora da oformi novu organizaciju, u vidu specijalne banke koja će preuzeti ove dugove kako bi se izbegao bankrot domaćih banaka", izjavio je jedan konsultant u sektoru čelika Sju DŽongbo.
Borba protiv industrijskih viškova je postala prioritet za zvanični Peking, u nastojanju da sopstvenu ekonomiju učini efikasnijom i da reši problem prekomernih zaliha koje ugrožavaju cene čelika i uglja. Kina će u naredne dve godine obezbediti preko 100 milijardi juana (15 milijardi dolara) kako bi se pozabavila otkazima u sektoru čelika i uglja, što će, prema ocenama Rojtersa, jedino biti moguće pošto reši problem dugovanja tog sektora.
Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kritičari tvrde da ne postoji jasan mehanizam za rešavanje tereta duga, koji je stavio "omču oko vrata" najslabijem poslovnom sektoru bankarske industrije.
Troškovi procenjenog otpuštanja oko 1,3 miliona ljudi u sektoru uglja iznose čak 195 milijardi juana, a predstavnici tog sektora apeluju na vladu u Pekingu da obezbedi dodatnu podršku kako bi se rešio problem duga na hiljade posrnulih "zombi" preduzeća, navodi britanska agencija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
01.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve