Biznis
04.07.2021. 12:43
Tanjug

Cena sitnica

Kinezi preuzimaju najveću fabriku čipova u Britaniji

Dolari
Izvor: Shutterstock

Kompanija u kineskom vlasništvu Nekspirija (Nexperia), koja se bavi proizvodnjom poluprovodnika, treba da preuzeme sledeće nedelje NJuport Vejfer Fabriku (NWF), najvećeg proizvođača čipova u Velikoj Britaniji, za oko 87 miliona dolara, izveštava CNBC pozivajući se na neimenovane dobro obaveštene izvore.

Iz Nekspirije, holandske firme koja je u stoprocentnom vlasništvu kineskog Vingtek Tehnolodžija, rekli su za američku tv stanicu da su pregovori o akviziciji u toku.

Fabrika za proizvodnju čipova NWF iz NJuporta, u Južnom Velsu, osnovana 1982. godine, u privatnom je vlasništvu i jedan od malobrojnih proizvođača poluprovodnika u Velikoj Britaniji.

Nekspirija bi trebalo da objavi preuzimanje već u ponedeljak ili utorak, rekli su izvori CNBC-a.

"U konstruktivnim smo pregovorima sa upravom NWF-a i velškom vladom o budućnosti fabruke. Ne možemo dalje da komentarišemo dok ne završimo pregovore", rekao je portparol Nekspirije.

Iz NWF-a i Vingtek Tehnolodžija nisu odmah odgovorili na zahtev CNBC-a za komentarom.

Do pregovora dolazi u vreme globalne nestašice čipova, zbog koje brojne zemlje nastoje da postanu nezavisnije kada je u pitanju proizvodnja poluprovodnika. Čipovi se danas najvećim delom proizvode u Aziji, pri čemu su tajvanski TSMC, južnokorejski Samsung i kineski SMIC među najvećim proizvođačima na svetu.

Tom Tugendhat, šef istraživačkog tim britanske vlade za Kinu i predsednik Odbora za spoljne poslove, naveo je u pismu upućenom u junu Kvasiju Kvartengu, ministru za poslovni sektor u Ujedinjenom Kraljevstvu, da je zabrinut zbog potencijalnog preuzimanja NWF-a.

"Moram ponovo da naglasim da to što kineski entitet preuzima vodeći pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu za razvoj i preradu silicijuma od 200 mm i za tehnologije poluprovodnika, po mom mišljenju, predstavlja značajnu ekonomsku i nacionalnu bezbednosnu pretnju", naveo je Tugendhat, dodaje se u prilogu američke tv stanice.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
04.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve