Biznis
03.12.2021. 06:05
R. E.

Vek energije

Ključna bitka 21. veka: Ko bude imao energente, taj će biti pobednik

Gas
Izvor: Shutterstock

U deceniji koja je pred nama, a verovatno i svakoj nakon nje, ključna reč će biti energija. Strateški resurs našeg vremena i civilizacije biće kilovat-čas. Sve će se na kraju bilo koje računice svesti na to, ali baš sve... Za nas koji još uvek cenu gasa obračunavamo po ruskom modelu gde je jedinična mera hiljadu metara kubnih prirodnog gasa, možda to još nije baš najjasnije, ali za ceo svet koji i cenu gasa izražava u odnosu kilovat-sat odavno je jasno da najstariji kontinent ne može da funkcioniše bez ovog energenta.

Bitka za energente biće ključna bitka 21. veka i svaka politika će se na kraju svesti na to. Onaj ko bude imao energente ide dalje. Onaj ko bude obezbedio stabilnost snabdevanja energentima prema privredi i stanovništvu ima šanse za dalji rast, razvoj i napredak. Onaj ko pri tome bude imao niže cene u odnosu na druge zemlje, a naročito one koje su konkurencija u ekonomskom smislu, taj će biti pobednik. Jednostavno, to je postalo conditio sine qua non, uslov bez koga se ne može dalje.

Ugovor o snabdevanju gasom koji Srbija ima sa ruskim "Gaspromom“ je u ovom trenutku, a naročito nakon posete srpskog predsednika Vladimiru Putinu, ekonomski gledano postao ozbiljna komparativna prednost u ekonomskom smislu. I to ne samo zbog toga što će dugoročno biti rešeno snabdevanje ovim vitalnim energentom, već i zbog toga što će realizacija ovih dogovora bitno uticati i na povoljniju investicionu klimu u Srbiji. Kapital ima jednostavnu logiku, ide tamo gde mu je klima za rast povoljnija, tamo gde mu uslovi pogoduju. Jedan od ključnih uslova svakog ozbiljnog biznisa je cena energenata. Drugi uslovi su infrastruktura, ekonomska stabilnost, kvalifikovana radna snaga... Ali prvi i osnovni je energetika.

U velikoj meri će to u godinama koje dolaze promeniti i proizvodnu strukturu. Sve će više biti investitora koji će u Srbiji otvarati proizvodne pogone koji implementiraju više nivoe prerade sirovina, naravno pre svega zbog energetske stabilnosti i drugih uslova koji im pogoduju.

Srbija je i pre svega ovoga bila apsolutni lider po nivou stranih investicija na Jugozapadnom Balkanu. Sa ovim dogovorima stvoreni su preduslovi da Srbija postane ozbiljan energetski hub i lider u svakom smislu. Naravno, uvek će biti onih koji će kritikovati bilo kakve dogovore sa Moskvom i Pekingom, pravdajući to strateškim geopolitičkim razlozima. Razumljivo je to jer i ti koji kritikuju imaju svoje interese, koji su razumljivi, ako se stavite u njihove cipele za trenutak. Ali sa našte tačke gledišta i mi imamo svoje interese, koji su apsolutno jasni i transparentni. Srbija želi da za svoje građane obezbedi najnižu moguću cenu energenata. Tako da sve dok gas ne potekne i sa nekog drugog mesta i dođe do naših granica, mi nemamo drugu adresu za pregovore. I to, naravno, nije stvar sentimenta i emocije, već čistog i jednostavnog interesa. A interes je kategorija koja se jako dobro razume i shvata na Zapadu. Na kraju krajeva, oni su ga i izmislili.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je Evropa dospela u tešku energetsku krizu
Gas

Putin – gasni gospodar

02.11.2021. 08:05

Kako je Evropa dospela u tešku energetsku krizu

U najnovijoj evropskoj krizi glavni junak je istovremeno i u pozitivnoj i u negativnoj ulozi. Kriza je energetska, u njenom središtu je nestašica gasa, a od predsednika Rusije Vladimira Putina njegove kolege iz EU očekuju da priskoči u pomoć, ali pod njihovim uslovima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve