Biznis
16.12.2021. 15:14
Tanjug

(Ne)očekivano

Ko to plaća najviši porez u istoriji SAD

DOlari, novac
Izvor: Shutterstock

Direktor "Tesle" Ilon Mask je plasirao na Tviteru još jedun smelu izjavu, tvrdeći da će ove godine platiti veći porez nego bilo koji drugi Amerikanac u istoriji SAD-a.

Tvit ovog preduzetnika-milijardera je usledio u okviru njegove prepirke sa demokratskom senatorkom Elizabet Voren iz Masačusetsa, koja godinama zagovara porez na bogatstvo, na čijoj bi meti bili ne samo prihodi najbogatijih građana SAD-a, već i njihova ukupna imovina.

"Kad biste otvorili oči na dve sekunde, shvatili biste da ću ove godine platiti veći porez nego bilo koji Amerikanac u istoriji", tvitovao je Mask u odgovoru na reakciju Vorenove povodom odluke magazina Tajm da proglasi Maska za "ličnost godine", prenosi Raša tudej (RT).

Ilon Mask 10.12.2021.
Izvor: EPA-EFE/Patrick Pleul / POOL

Vorenova je ranije na Tviteru napisala:

"Hajde da promenimo poreski zakon koji privileguje bogate tako što će Ličnost godine zapravo plaćati poreze i skinuti taj teret sa svih ostalih".
 

Ekscentrični milijarder je u jednom od svojih odgovora nazvao političarku "senatorkom Karen", pri čemu se termin "Karen" u američkom žargonu koristi kao pojam za bele žene koje smatraju da zaslužuju poseban tretman ili da imaju pravo na privilegije.
 

"Podsećate me na vreme kada sam bio dete i kada se ljuta mama mog druga nasumično drala na svakog bez razloga. Molim vas, nemojte zvati direktora zbog mene, senatorko Karen", napisao je Mask.
 

Tvrdnje Vorenove da Musk ne plaća mnogo poreza nisu sasvim neosnovane. Prema istrazi ProPablika objavljenoj 2018. godine, Mask nije platio nikakav federalni porez na dohodak te godine i navodno je na ime poreza plaćao manje od 70.000 dolara još 2015. i 2017. godine, navodi RT.

Mask, koji trenutno ne prima platu u gotovinu, pošti je na ime zarade dobio paket opcija na akcije u svojim kompanijama, verovatno duguje saveznoj vladi najmanje 8,3 milijarde dolara za 2021, prema procenama Forbsa, dodaje se u tekstu.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ilon Mask nastavio da prodaje deo po deo "Tesle"
Ilon Mask, 25. 11. 2021.

A akcije padaju...

25.11.2021. 10:38

Ilon Mask nastavio da prodaje deo po deo "Tesle"

Glavni izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask prodao je još jedan deo akcija kompanije za oko 1,05 milijardi dolara, prema finansijskim podacima objavljenim ove nedelje na berzi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve