Biznis
20.04.2020. 16:35
CNN

Koje profesije su najrizičnije? Ugroženo 60 miliona radnih mesta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Skoro 60 miliona radnih mesta širom Evropske unije i Velike Britanije ugroženo je zbog pandemije koronavirusa.

U analizi londonske konsultantske kuće Makinsi se upozorava da bi stopa nezaposlenosti u EU mogla da skoči sa oko 6 odsto na više od 11 odsto i da godinama ostane na tom nivou ako se širenje virusa uskoro ne zaustavi.

MekKinsi procenjuje da je jedno od četiri radna mesta u EU i Velikoj Britaniji pod rizikom od smanjenja radnih sati, prinudnog odmora ili otpuštanja, prenosi CNN.

Pročitajte još: Nikon nudi besplatni kurs fotografije

Profesije koje ne zahtevaju blizak kontakt među ljudima, kao što su knjigovođe i arhitekte, kao i one koje podrazumevaju pružanje osnovnih usluga, smatraju se nisko rizičnim.

U okviru visoko rizičnih profesija zaposleno je 55 miliona radnika, a među njima su kasiri, kuvari, građevinski radnici, hotelsko osoblje i glumci.

Oko 80 odsto radnih mesta koja se smatraju rizičnim obavljaju ljudi bez fakultetske diplome, a posebno su ugroženi zaposleni u manjim kompanijama.

Ako Evropa ne uspe da zaustavi virus u roku od tri meseca i bude prinuđena da nastavi socijalno dostanciranje tokom leta, stopa nezaposlenosti će sledeće godine biti na najvišem nivou od 11,2 odsto, dok potpuni oporavak ekonomije nije verovatan pre 2024. godine, navodi se u analizi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve