Biznis
26.12.2019. 16:18
R. E.

Koliko avioni zagađuju okolinu i postoji li alternativno ekološko gorivo?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zagađenost vazduha jedno je od najvažnijih pitanja današnjice i sve društveno-odgovorne kompanije se hvataju u koštac sa ovim problemom. Iako smo već navikli na loše vesti iz ove oblasti, svaka dobra koja do nas dopre, zaslužuje da se daleko čuje.

Procenjuje se da avio-industrija danas preveze preko tri milijarde putnika koristeći više od 20.000 letelica. Ovaj broj će se, prema očekivanjima, udvostručiti za dve decenije. Dakle, već danas gotovo svi mogu da lete avionom, ali koliko je to štetno po našu planetu?

Planetu zemlju okružuje jedan okean čistog vazduha (kiseonika), a svaki mlazni avion pri preletu okeana potroši do 120 tona atmosferskog kiseonika, što bi bilo oko 0,004 odsto od ukupne količine tog vazduha koja pripada glavi stanovnika planete. Ako vam je ova računica komplikovana, možemo i ovako: avio-industrija je trenutno odgovorna za dva do tri odsto ukupne emisije CO 2 . I to zato što koristi fosilna goriva.

Ali da ni nebo, a ni atmosfera ne moraju biti baš tako crni pokazuju nam vesti koje stižu iz vazduhoplovne industrije. Naime, evropska avio-grupa Air France-KLM, koja je 2019. zauzela prvo mesto u avio-industriji prema Dow Jones-ovom svetskom indeksu održivog razvoja, rešila je da preduzme i nove korake. Najnovija vest koja od njih dolazi je da kupuju 10 aviona tipa Erbas  A350-900 koji troše čak 25 odsto manje goriva (tj. 2,5 litra po putniku na 100 km što bukvalno znači 50 procenata manju emisiju ugljen-dioksida po putniku po kilometru u odnosu na 2005), proizvode 40 odsto manje buke (čime se smanjuje zagađenje bukom), a napravljeni su od materijala koji su za 67 odsto lakši od onih do sada korišćenih.

Na svom prvom letu ovaj model aviona je koristio miks klasičnog avio-goriva i sintetičkog bio-goriva, dok njegove performanse dozvoljavaju prelazak na ekološko gorivo u budućnosti. Dalje, Air France je odlučio da od januara 2020, dakle već za nekoliko dana, nadoknadi celokupnu emisiju ugljen-dioksida na svojim domaćim letovima (u pitanju je emisija gasova koju dnevno proizvede više 450 letova i preko 57000 putnika u domaćem saobraćaju).

Podsetimo, u pitanju je avio-grupa koja je pošumila preko 312 hektara zemlje u Panami do sada, koja je najavila otvaranje prve evropske fabrike za proizvodnju avionskog bio-goriva, koja ohrabruje ljude da koriste železnicu i čak ukida jedan let dnevni let između Brisela i Amsterdama zbog toga i koja je iz upotrebe izbacila jednokratnu plastiku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
04.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve