Biznis
06.06.2023. 15:15
R.E.

SNAP

Koliko zaposlenih Amerikanaca dobija bonove za hranu

Hrana
Izvor: Shutterstock

Sporazum o ograničenju duga koji su tokom vikenda sklopili predsednik Džo Bajden i predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti sadrži mnogo kompromisa i za republikance i za demokrate. To uključuje promene u saveznom Programu dodatne pomoći u ishrani, takođe poznatom kao program bonova za hranu.

"Sporazum sprečava najgoru moguću krizu, neuspeh, prvi put u istoriji naše nacije, uklanja pretnju katastrofalnog duga sa stola“, rekao je Bajden.

Sporazum, koji pooštrava uslove za rad za primaoce SNAP-a i proširuje pristup SNAP-u veteranima i beskućnicima, kao i mladim odraslim osobama koje prelaze iz hraniteljskog prоgrama, tek treba da prođe Kongres.

Savezni program pomaže porodicama sa niskim primanjima da priušte hranu tako što daje mesečne beneficije za dopunu porodičnog budžeta za hranu. Svakog meseca porodice dobijaju beneficije posredstvom elektronske kartice za transfer beneficija (EBT), koju mogu da koriste u prodavnicama, supermarketima i na nekim poljoprivrednim pijacama. Program je nedavno omogućio i kupovinu onlajn.

Ali, koliko zaposlenih Amerikanaca dobija bonove za hranu?

Dok su većina učesnika SNAP-a deca, stariji ljudi i osobe sa invaliditetom i od njih se ne očekuje da rade, radnici sa nestabilnim poslovima i niskim platama takođe se oslanjaju na beneficije SNAP-a, kažu istraživači.

Mnogi učesnici koji ispunjavaju uslove privremeno se obraćaju SNAP-u kada izgube posao, dožive krizu u porodici ili dodaju novog člana porodice u domaćinstvo.

U izveštaju koji je ove godine objavilo Ministarstvo poljoprivrede utvrđeno je da su među domaćinstvima koja se oslanjaju na SNAP beneficije 42 odsto bila domaćinstva sa zarađenim prihodom u 2019.

Više od 70 odsto porodica koje imaju pravo na SNAP beneficije i koje su učestvovale u programu imalo je najmanje jednu osobu u domaćinstvu koja je radila, dok je 82 odsto svih domaćinstava širom zemlje, koja ispunjavaju uslove za primanje SNAP beneficija, učestvovalo u programu, navodi se u izveštaju USDA.

Broj radnih domaćinstava koja su imala pravo da učestvuju u SNAP-u i koja su stvarno učestvovala u programu varira od države do države. Oko 94 odsto kvalifikovanih domaćinstava u Pensilvaniji sa najmanje jednom zaposlenom osobom učestvovalo je u programu, u poređenju sa 92 odsto u Ilinoisu i 90 odsto u Oregonu. U Kaliforniji je taj procenat bio 59 odsto.

Najnoviji sporazum o gornjoj granici duga povećao bi najvišu radnu dob na 54 sa 49 godina do isteka odredbe 2030.

Primaoci koji su "sposobni“ i nemaju decu i koji su ispod starosne granice moraju ili da rade ili da učestvuju u programu obuke u trajanju od najmanje 80 sati mesečno da bi dobili mesečne SNAP beneficije. Ako to ne urade, mogu da primaju beneficije samo tri meseca tokom tri godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji manje nezaposlenih muškaraca nego žena
šlem, gradilište, radnici

Zavod za statistiku

30.06.2021. 14:19

U Srbiji manje nezaposlenih muškaraca nego žena

Stopa nezaposlenosti stanovništva starosti 15 i više godina iznosila je u prvom kvartalu 12,8 procenata, navodi se u Anketi o radnoj snazi koju je objavio Republičkih zavod za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve