Biznis
01.12.2020. 14:06
Tanjug

Korona kriza ugrožava opstanak 15 odsto nemačkih kompanija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Korona kriza preti opstanku 15 odsto nemačkih kompanija, pokazuju rezultati najnovije ankete o poslovanju, koju je u novembru sproveo institut IFO.

"To je poboljšanje u odnosu na jun, kada je ta cifra iznosila 21 procenat", kaže Klaus Vohlrabe, šef istraživanja u IFO-u, prema saopštenju instituta dostavljenog Tanjugu.

On dodaje da se, ipak, 86 posto turističkih agencija i turoperatora trenutno oseća ugroženo, kao i 76 posto hotela i 62 posto restorana.

Povezane vesti - Najavljen novi štrajk radnika Amazona u Nemačkoj

U reklamnoj industriji, 27 odsto agencija smatra da je njihovo poslovanje ugroženo, dok je u špediciji taj podatak nešto ispod 14 procenata.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Pri dnu ove lestvice su pružaoci IT usluga sa 5,0 procenata i pravni i poreski konsultanti sa 3,0 procenta. U proseku je ugrožen opstanak 19 posto pružalaca usluga, u odnosu na 27 procenata u junu.

U trgovinskom sektoru, 14 posto firmi smatra da im je opstanak u opasnosti (18% u junu), pri čemu takav stav sada iznosi 18 procenata njih u maloprodaji i 10 odsto u veleprodaji.

U prerađivačkoj industriji ta cifra iznosi 11 procenata, u odnosu na 17 procenata u junu.

Povezane vesti - Amazon časti radnike sa ukupno 500 miliona dolara prazničnih bonusa

Prema rezultatima istraživanja, trenutno su najugroženiji proizvođači baznih metala sa 34 procenta, štamparije sa 29 odsto, proizvođači pića sa 22 procenta, tekstilna industrija sa 20 procenata i industrija odeće sa 18 procenata.

Hemijska i farmaceutska industrija smatraju sebe najmanje ugroženim, pri čemu njihovi pokazatelji iznose jedan i nula posto, respektivno.

U građevinarstvu ova brojka iznosi 4,0 procenta, i mada je dvostruko viša nego u junu, i dalje je na niskom nivou, navodi se u saopštenju IFO instituta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve