Biznis
26.12.2021. 10:25
Tanjug

Predstavnik Gazproma

"Laž je da ne isporučujemo dovoljno gasa Evropi"

Gas Rusija 1.12.2021.
Izvor: EPA / SERGEI ILNITSKY

Evropa ne bi trebalo da okrivljuje Gazprom za probleme za koje je sama odgovorna, bolje bi im bilo da se pogledaju u ogledalo, poručio je predstavnik tog ruskog gasnog giganta Sergej Kuprjanov, komentarišući optužbe Zapada upućene Rusiji da navodno ne isporučuje dovoljne količine gasa.

Kuprjanov je rekao da je izvoz gasa u Srbiju, kao i u Italiju, Tursku, Bugarsku, Dansku, Finsku i Poljsku ove godine bio veći nego prethodne.

On je istakao da je Rusija u Nemačku isporučila 50,2 milijarde kubnih metara gasa ove godine, što je za 5,3 odsto više nego prošle.

Optužbe na račun Rusije i Gazproma o tome da se navodno ne isporučuje dovoljno gasa Evropi odbacio je kao besmislene, neprihvatljive i neutemeljene.

"Jednostavno rečeno, to je laž", rekao je Kuprjanov u intervjuu za televiziju Rosija 1, a prenosi Sputnjik.

Na pitanje zašto Rusija nije rezervisala dodatne kapacitete za transport gasa, Kuprjanov je rekao da su sve količine prema godišnjim ugovorima već dogovorene i da novi kapaciteti nisu rezervisani jer se to radi samo onda kada se isporuke ugovore, a ne obrnuto.

"Čitav niz naših klijenata, između ostalog i iz Francuske, već su potpisali svoje godišnje ugovore i samim tim ne šalju dodatne zahteve. Mi rezervišemo kapacitete samo onda kada ugovorimo dodatne količine", naveo je on.
 

Kuprjanov je kazao i da je Gazprom došao do zaključka da se poslednjih nekoliko dana Poljskoj šalje gas iz Nemačke reversom, a kasnije se taj gas šalje i Ukrajini.

Gas
Izvor: Shutterstock

Međutim, kako je ocenio, to i nije baš racionalna odluka evropskih zemalja jer je zima tek počela, a već je utrošeno 47 odsto rezerve.

Kazao je i da je cena tog gasa daleko skuplja nego što je to slučaj kada se kupuje direktno od Gazproma.

Kuprjanov je naglasio da je Gazprom i dalje spreman da isporuči Evropi dodatne količine gasa u okviru dugorocnih ugovora kako bi se mimoišlo spot tržište.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Cena gasa raste...
Gas

1.700 dolara

20.12.2021. 20:05

Cena gasa raste...

Cena gasa u Evropi je porasla na otvaranju trgovanja u ponedeljak za više od 7,0 posto na iznad 1.700 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima sa londonske ICE berze.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve