Biznis
10.03.2021. 18:24
Tanjug

Maskovi tvitovi motivisali 40 odsto ljudi na ulaganja u kriptovalute

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Provokativni tvitovi američkog milijardera i vlasnika "Tesle" Ilona Maska o kriptovalutama, pretvorili su se u pravi poziv na akciju Amerikancima koji prave prve korake na tom tržištu.

Onlajn anketa, koju je prošlog meseca sprovela platforma Piplsej (Piplsay) u vlasništvu kompanije za istraživanje tržišta "Šlezinger" iz NJu DŽersija, pokazuje da je 37 posto ispitanika bar jednom uložilo u neku kriptovalutu na osnovu Maskovih tvitova, prenosi Raša tudej (RT).

Šesnaest procenata intervjuisanih je, navodno, mnogo puta investiralo rukovodeći se ne baš jasnim savetima koje je Mask objavio na Tviteru.

Povezane vesti - Kompanija "Tesla" uložila 1,5 milijardi dolara u bitkoin

Prema anketi, u kojoj je učestvovalo 30.400 ljudi, gotovo polovina ispitanika je rekla da su Maskovi tvitovi o tržišnim kretanjima "prilično zanimljivi", četvrtina smatra da su uglavnom nepouzdani, a 29 odsto se ne zabavlja njegovim postovima.

Istovremeno, 48 odsto anketiranih Amerikanaca je ocenilo da je Ilon Mask „genije“, dok sedam odsto misli da je "budala". Gotovo polovina priznaje da se divi njegovoj „strasti i posvećenosti", dok je 35 odsto navelo da mrzi Maskovu "aroganciju".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Raša tudej ističe da se Mask stalno oglašava na Tviteru iznoseći svoje mišljenje o raznih "vrućim temama", kao što je bio slučaj GejmeStopa, ili lansirajući kao novu "udarnu temu" malu digitalnu valutu dodžkoin. Nakon njegovih prvih tvitova o tom novčiću, zasnovanom na memu, njegova vrednsot je porasla za 20 posto.

Povezane vesti - BITKOINKA – Prva krava plaćena bitkoinima u Crnoj Gori

Sklonost ka tvitovanju je pre tri godine dovela Maska u nepriliku, kada je američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) pokrenula istragu zbog njegovih poruka na Tviteru u vezi sa privatizacijom, odnosno povlačnjem akcija "Tesle" iz javnog trgovanja.

Nakon toga, istragu je preduzelo Ministarstvo pravde SAD, a na kraju je Mask uspeo da postigne dogovor s vladom koja je naložila da ubuduće ne objavljuje kontroverzne tvitove o svojoj kompaniji koji bi mogli da utiču na investitore. Štaviše, Ilon Mask je zbog te afere morao da odstupi sa funkcije predsednika kompanije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
26.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve