Biznis
01.02.2024. 12:40
Beta

Stara Pazova

Milbauer počeo gradnju fabrike, evo KOLIKO će biti ZAPOSLENIH

šlem, gradilište, radnici
Izvor: Shutterstock

Nemačka kompanija Milbauer (Muehlbauer Group) počela je danas izgradnju fabrike u Staroj Pazovi, koja će se baviti razvijanjem i sklapanjem baterija i gorivnih ćelija za električna vozila, a u koju će biti uloženo 29,5 miliona evra.

Svečanosti polagana kamena temeljca porisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, predsednik Milbauer Holdinga Jozef Milbauer, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović, ministar policije Bratislav Gašić i predsednik opštine Đorđe Radinović.

Nova fabrika biće izgrađena na površini od 12.000 metara kvadratnih u tri etaže, a planirano je da u toj fabrici do kraja 2025. godine bude zaposleno 150 ljudi.

Milbauer, osnovan 1981. godine u Bavarskoj, posluje u Srbiji od 2011, u Staroj Pazovi, gde ima oko 250 zaposlenih u prvom centru takve vrste koji je kompanija otvorila u Evropi, van matične Nemačke.

Milbauer globalno zapošljava više od 5.000 radnika u Nemačkoj, SAD, Maleziji i Slovačkoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da je ono što se radi u kompaniji Milbauer "savršenstvo tehnologije".

"Očekujemo da Milbauer nastavi sa ulaganjem u Srbiju, a država je toj kompaniji dala 3,4 miliona evra subvencija", rekao je on.

Vučić je istakao da je Nemačka za Srbiju "najveći i najvažniji ekonomski partner".

"Nemačka je naš prvi spoljnotrgovinski partner. Mi danas imamo pokrivenost uvoza izvozom u odnosu prema Nemačkoj od 91,3 odsto. Devet milijardi evra je naša spoljnotrgovinska razmena, a 14 odsto od ukupne razmene roba koje Srbija ima je sa Nemačkom", kazao je predsednik.

On je podsetio da u Nemačku odlazi 15,4 odsto ukupnog izvoza Srbije.

"Više od 80.000 ljudi danas radi u nemačkim kompanijama u Srbiji", rekao je Vučić.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad kazala je da će novo ulaganje Milbauera omogućiti otvaranje novih radnih mesta za visokokvalifikovane radnike u Staroj Pazovi, ali će podstaći i razvoj novih tehnologija i motivisati otvaranje novih privatnih kompanija u Srbiji.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prva fabrika za proizvodnju MAP đubriva u Srbiji
fabrika

Prahovo

03.11.2023. 20:35

Prva fabrika za proizvodnju MAP đubriva u Srbiji

Kompanija "Eliksir grupa" (Elixir) objavila je da je sa nemačkom grupacijom "K+S" potpisala ugovor o strateškoj saradnji koji podrazumeva izgradnju nove, savremene fabrike, prve u Srbiji, za proizvodnju kristalnog vodotopivog đubriva mono-amonijum fosfat (MAP), godišnjeg kapaciteta 50.000 tona.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve