Biznis
11.09.2023. 14:20
Beta

Istraživanje

Na Kosovu u porastu broj stranih radnika

radnici
Izvor: Shutterstock

Prema istraživanju Poslovne alijanse Kosova, tržište rada na Kosovu suočava se s nedostatkom radne snage usled odlaska mladih, a upražnjena radna mesta sve češće popunjavaju strani državljani. 

Predsednik Poslovne alijanse Agim Šahini rekao je prištinskim medijima da je preko 500 radnika došlo iz Bangladeša i Indije, te da je trend u porastu. 

Prema njegovim rečima, dugoročno gledano, zapošljavanje stranih radnika je loš izbor. 

"To nas dovodi u opasnost da će se demografija stanovništva Kosova promeniti u budućnosti, iz razloga što naši mladi ljudi odlaze u Evropu, dok prazna mesta popunjavaju građani azijskih zemalja", rekao je Šahini, prenosi Kosovo onlajn. 

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova iz 2022. godine, od 38,6 odsto aktivnog stanovništva, 12,6 odsto je nezaposleno. 

U prvih šest meseci ove godine kosovskog pasoša se odreklo preko 1.500 ljudi, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Za koliko je manji izvoz robe iz Srbije na Kosovo
1

U junu i julu mesecu

04.09.2023. 13:00

Za koliko je manji izvoz robe iz Srbije na Kosovo

Kosovska carina je potvrdila da je ulazak srpskih proizvoda značajno opao i da je u junu i julu ove godine vrednost uvoza iz Srbije bila skoro 20 miliona evra, odnosno za preko 50 miliona evra manje nego u istom periodu prošle godine.
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve