Biznis
12.08.2023. 13:15
R. E.

52.000 mesta

Kako će izgledati Nacionalni stadion u Surčinu

fudbal, stadion
Izvor: Shutterstock

Do decembra 2026. godine ceo kompleks kod Surčina koji se gradi za potrebe Expo 2027 mora biti završen. Nacionalni stadion koji će se tamo nalaziti biće kružnog oblika, a tribine će biti delimično natkrivene.

Mesecima se prave pristupne saobraćajnice, dovlači kamen za tampon zonu . najpre za izgradnju stadiona nadomak Surčina.

Odmaklo je i projektovanje. Prema planu svetskog arhitekte Marka Femvika očekuje se da će projekat biti gotov do proleća, kada počinje i izgradnja.

"Stadion je kružni, ima pravilnu kružnu formu, 52.000 mesta za sedenje. Biće delimično pokriven, znači tribine će uglavnom biti pokrivene, ali središnji deo će biti otvoren. Znači neće biti pokretni krov, ali to je jedno jako lepo arhitektonsko rešenje", naveo je za RTS Boban Veličković, šef tima za nadzor projekta.

Gradiće se po zahtevima vodećih fudbalskih federacija, bez atletske staze koja je predviđena za olimpijske stadione.

Da bi se ostvarila prisnost navijača i igrača, odnosno postigao medijski spektakl, publika je bliže terenu.

"Naš stadion će biti nešto što je, kako da kažem, srednje, ali će biti veoma lep i sigurno u ovom trenutku jedan od najlepših u Evropi kada ga budemo završili. Beton, čelik, staklo, zelena fasada", rekao je Veličković.

Gradski menadžer Miroslav Čučković istakao je da beogradske elektrane moraju da naprave veliko energetsko postrojenje sa sistemom i za hlađenje i za grejanje.

"Naša direkcija će napraviti kanalizacioni vodovodni sistem do ove tačke kako bi napojili ovaj prostor zdravom pitkom vodom i odveli sve otpadne vode", naveo je Čučković.

Projektanti, izvođači i gradska uprava, od najvišeg rukovodstva dobili su precizne zadatke, odnosno rokove. 

Do kraja godine usvojiće se i generalni plan šinskih vozila, kako bi mogla da se gradi pruga od Prokopa do aerodroma, odatle do stadiona i dalje do Obrenovca. Čučković je dodao i da uz stadion nići i novi sajamski kompleks i stambeno naselje, čime će se rasteretiti centar Beograda.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve