Biznis
17.05.2022. 17:05
R.E./Klima101

Portugal

Najveća plutajuća solarna elektrana uskoro počinje sa radom

Solarni paneli
Izvor: Shutterstock

Na veštačkom jezeru Alkev u Portugalu 12.000 solarnih panela prekriva površinu veličine četiri fudbalska terena. Ova najveća plutajuća solarna elektrana u Evropi trebalo bi ovog leta da počne sa radom.

Portugalsko plutajuće solarno ostrvo će proizvoditi 7,5 GWh električne energije godišnje, a skladišni kapacitet će dodatno biti proširen litijumskim baterijama. Sveukupno, solarni paneli će snabdevati oko 1.500 porodica zelenom energijom, što je jednako trećini potražnje obližnjih gradova Portel i Moura.

Posebna prednost kod plutajućih solarnih panela je ta što ne zauzimaju površinu na kopnu, što je velika prednost za mesta sa oskudnim zemljištem kao što je Singapur. Ovo ujedno znači i redukciju troškova koje bi podrazumevalo korišćenje placa za njihovo postavljanje.

Solarni paneli koji plutaju na rezervoarima hidroelektrana mogu se lako povezati na postojeću električnu mrežu. Još jedna prednost je što se višak energije tokom sunčanih dana može iskoristiti za pumpanje vode u veštačko jezero što predstavlja vid skladištenja energije, piše Klima 101

Solarni paneli
Izvor: Shutterstock

Iza projekta stoji EDP, glavna portugalska elektroprivredna kompanija, a nova elektrana se u Portugalu vidi kao još jedan način za smanjenje zavisnosti od fosilnog goriva iz uvoza, čije cene rastu kao rezultat nedavne invazije Rusije na Ukrajinu.

Izgradnja dodatne infrastrukture za dobijanje energije iz solarnih panela je u skladu sa ciljevima Portugala da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 40 odsto do 2030.

Zahvaljujući političkim naporima i povoljnom geografskom položaju za obnovljive izvore energije vetra i sunca, ova zemlja je jedna od vodećih u energetskoj tranziciji na kontinentu.

Krajem prošle godine Portugal je postao jedna od prve četiri evropske države koje su ugasile sve termoelektrane na ugalj. U tome su pre uspele još samo Švedska, Belgija i Austrija.

Plutajući solarni paneli nisu novitet u svetu obnovljive energije. Slični projekti uveliko postoje na mnogim mestima, od Kalifornije do industrijskih jezera u Kini. Dosadašnji projekti pokazuju brojne prednsoti postavljanja fotonaponskih panela na površinu vode, zbog čega ćemo ih verovatno još češće viđati u budućnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Znam da nije popularno, ali očekujem da dođe do povećanja cene struje"
Zorana Mihajlović

Zorana MIhajlović

09.05.2022. 10:19

"Znam da nije popularno, ali očekujem da dođe do povećanja cene struje"

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da očekuje da poskupi struja za građane i da je pripremljena Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas ili toplotnu energiju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve