Biznis
16.08.2020. 12:49
Tanjug

Najveće naftne kompanije za 9 meseci izgubile 90 milijardi dolara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Najveće svetske naftne kompanije izgubile su gotovo 90 milijardi dolara u proteklih devet meseci, na šta je uticala teška ekonomska situacija uzrokovana pandemijom korona virusa.

U poslednja tri tromesečja sedam najvećih naftnih kompanija smanjilo je svoje prognoze budućih cena nafte, pokrenuvši talas smanjenja vrednosti svojih naftnih i plinskih derivata u ukupnom iznosu od 87 milijardi dolara, prenosi See biz.

Analiza Carbon Trackera pokazuje da su samo u poslednja tri mjeseca naftne kompanije, uključujući Royal Dutć Shell, BP, Total, Chevron, Repsol, Eni i Equinor, saopštile da je došlo do smanjenja vrijednosti imovine u iznosu od 55 milijardi dolara, prenosi Gardijan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Pad vrednosti nafte beleži se od kraja prošle godine, a ovaj pad dodatno je ubrzala pandemija korona virusa. Kolaps naftnog tržišta zabeležen je u aprilu, kada je nafta skliznula na samo 0 dolara za barel.

Povezane vesti - Svetske berze odolevaju američko-kineskim tenzijama

I prošle sedmice je došlo do istorijske promene na listi najvrednijih svjetskih kompanija, što se svakako odrazilo na naftne kompanije. Naime, američki tehnološki gigant Apple potisnuo je sa prvog mesta saudijskog naftnog diva Aramca.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve