Biznis
17.09.2019. 14:30
N. G./Business Insider

NE ZNATE ŠTA TAČNO RADI CEO? Evo šta podrazumevaju rukovodeće pozicije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Komplikovani nazivi poziciji u kompaniji mogu biti vrlo konfuzni, a zapravo svaka od njih sa sobom nosi niz jedinstvenih izazova i odgovornosti. Put do svake od njih može biti vrlo različit.

Ako želite da uđete u svet brzog poslovanja, korisno je da potpuno shvatite šta predstavlja svaka od rukovodećih pozicija i koje su to odgovornosti koje one nose sa sobom - od CEO-a do VP-a i CFO-a do COO-a.

Uobičajeni nazivi liderskih pozicija

Važno je napomenuti da je svaki privredni subjekt različit. Ti isti nazivi mogu značiti jednu stvar u jednoj kompaniji, ali nešto malo drugačiju kod druge kompanije. Razlike u odgovornosti u velikoj meri diktira veličina kompanije. Radi jednostavnosti, sledeći opisi su opšti, ali nude odličan skok u svet najviših rukovodećih titula i odgovornosti.

Chairman (Predsedavajući)

Kao predsedavajući, vi sedite na čelu odbora direktora - grupe koja upravlja kompanijom. Iz ove fotelje imate potpunu kontrolu nad liderima dok promovišete kolaborativno okruženje koje podstiče odličnu komunikaciju. Između ostalog, kontrolišete politiku kompanije, javno ste lice kompanije i osiguravate da se ispune ukupni strateški ciljevi. Predsedavajući imaju širu sliku i ne bave se nužno svakodnevnim operacijama.

Chief Executive Officer (Glavni izvršni direktor, CEO)

Direktori, ili glavni izvršni direktori, upravljaju kompanijom iz dana u dan. Izvršni direktor sprovodi viziju odbora u delo, što znači da mora da bude dobro upućen u svaki aspekt upravljanja i poslovanja, uključujući strategiju, finansije, marketing i još mnogo toga. Pored toga, što imaju neophodne poslovne priloge, izvršni direktori moraju da inspirišu zaposlene tako što uspešno prenose viziju kompanije. Takođe biste trebali biti u mogućnosti da donosite brze odluke uz pridržavanje i kratkoročnih i dugoročnih ciljeva.

Pročitajte još: Pravi razlog zašto vam nije dozvoljen rad od kuće

Chief Operating Officer (Glavni operativni službenik, COO)

Glavni operativni službenici (COO) često se nazivaju drugim komandantom, odmah ispod generalnih direktora. Dok  izvršni direktori sprovode volju upravnog odbora, OCD zna i da uprlja ruke kako bi obezbedio nesmetano poslovanje kompanije. Položaj COO-ova je teško opisati, jer u velikoj meri zavisi od toga šta kompanija radi. COO u softverskoj kompaniji, na primer, može da nadgleda razvoj proizvoda, ali kao COO u časopisu za maloprodaju, može da se koncentriše na prodaju i marketing.

Chief Financial Officer (Glavni finansijski službenik, CFO)

Glavni finansijski službenici nadgledaju finansijske i poreske strategije kompanije. Jedino što može promeniti opis posla i oblast odgovornosti je veličina kompanije. CFO radi u korak sa generalnim direktorom i COO-om kao finansijskim delom zagonetke strateškog planiranja i poslovanja preduzeća. U nekim slučajevima nadgledaju i upravljanje rizikom, kao i poslovnu administraciju.

Vice President (Potpredsednik, VP)

Operativne pozicije VP u velikim kompanijama često su pozicije najnižeg nivoa u hijerarhiji lidera. Kao VP, i dalje zauzimate moćnu poziciju, jer su operativni VP često šefovi različitih odeljenja, od računovodstva do ljudskih resursa. U malim preduzećima, VP-ovi su obično glavni komandanti i imaju sve odgovornosti koje predsednici obavljaju, osim što su u velikoj meri odgovorni za sprovođenje stvari. Važno je napomenuti da je pozicija VP-a u upravnom odboru sasvim drugačija stvar i da poseduje daleko veći smisao od operativnog VP-a.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
03.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve