Biznis
14.05.2022. 10:55
R.E./ Biznis.rs

Energetski ugroženi kupci

Neće baš svi plaćati skuplju struju, gas i grejanje

struja, gas
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nedavno je istakla da je pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu, koja će pomoći onima koji ne mogu da plate račune za struju, gas ili toplotnu energiju.

Na pitanje šta tačno podrazumeva pomenuta uredba, koje kategorije stanovništva će najpre zaštititi i na koji način, u Ministartsvu rudarstva i energetike za "Biznis.rs" rečeno je da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o energetici koji je stupio na snagu 30. aprila 2021. godine stvoren osnov da se uvedu novi kriterijumi i uslovi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca.

“U skladu sa članom 10. tog zakona, pored statusa energetski ugroženog kupca električne energije i prirodnog gasa propisano je da status može steći i domaćinstvo kome se isporučuje toplotna energija, a dat je osnov da se propisom vlade bliže urede kriterijumi i uslovi za sticanje statusa. Lica koja su stekla status energetski ugroženog kupca za električnu energiju automatski stiču taj status i kada je toplotna energija u pitanju. Pomoć je predviđena za nabavku električne energije, električne i toplotne energije ili za gas”, ističu u resornom ministarstvu za "Biznis.rs",
 

Kako navode, u skladu sa navedenim pripremlјena je Uredba o energetski ugroženom kupcu koja je u postupku usvajanja.

Navedena uredba predstavlјa zbir podsticajnih mera koje su usmerene na postizanje cilјa – smanjenje energetskog siromaštva kroz uvođenje kategorije energetski ugroženog kupca i utvrđivanje njegovih prava.

“Uredbom je predviđeno da status energetski ugroženog kupca pored korisnika novčane socijalne pomoći i dečijeg dodatka mogu steći korisnici uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, a na osnovu rešenja nadležnog organa o korišćenju prava, povećan je prag ukupnog prihoda domaćinstva kao uslova za sticanje statusa energetski ugroženog kupca i razrađeni drugi uslovi, sve u cilјu povećanja broja lica koja mogu steći status energetski ugroženog kupca”, navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.
 

Na pitanje kakve su procene ministarstva – kada građane i privredu očekuje poskupljenje i u kom procentualnom iznosu, napominju da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj se nakon početka krize u Ukrajini cena struje nije menjala i inače je među najnižima u Evropi, a u međuvremenu su poskupeli i nafta, naftni derivati, gas, ugalj, kao i oprema koja se koristi u proizvodnji.

“Da bismo bili energetski stabilni i imali dovoljno energije moramo da vodimo računa o svim aspektima, i zato je ključno da nova cena bude održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za građane. Kada je reč o procentima, podsećamo da saglasnost na cenu električne energije daje Agencija za energetiku”, odgovaraju u resornom ministarstvu.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ukrajina zaustavila isporuke ruskog gasa ka Evropi
gas, gasovod

Rat u Ukrajini

11.05.2022. 11:40

Ukrajina zaustavila isporuke ruskog gasa ka Evropi

Ukrajinski operator gasovoda zaustavio je isporuke ruskog prirodnog gasa kroz ključno čvorište na istoku Ukrajine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve