Biznis
15.11.2019. 14:49
Business Insider

NEMA VEZE S INTELIGENCIJOM: Uspeh milijardera zavisi od tri osobine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Uspeh milijardera svodi se na skup od tri osobine ličnosti koje nisu direktno vezane za inteligenciju, navodi se u novom izveštaju.

Inteligencija nije ono što milijarde čini uspešnim, otkrio je novi izveštaji investicione banke UBS i PricevaterhouseCoopers.

Pročitajte još: Najpopularnija investicija u Kini

Pametno preuzimanje rizika, poslovna usredsređenost i odlučnost "pomažu milijarderima u izgradnji i održavanju bogatstva". Ove osobine ličnosti stvaraju ono što UBS i PvC nazivaju "efektom milijardera".

Prema UBS-u i PvC-u, kompanije kojima upravljaju milijarderi uživale su prinose od 17,8 odsto u periodu od 2003. do 2018. godine. Ove firme su bile konstantno profitabilnije i bolje su poslovale tokom šest godina nakon inicijalne javne ponude u odnosu na kompanije koje su pod kontrolom ne-milijardera, navodi se u studiji.

"Oni znaju kako da preuzmu pametne rizike, opsesivno su fokusirani na svoje poslovanje, što im omogućava da vide mogućnosti koje su drugi propustili i oni razmišljaju dugoročnije od manje bogatih generalnih direktora", stoji u izveštaju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Na konferenciji za štampu koju je 6. oktobra organizovao UBS, Džon Metjus, šef UBS-ove mreže ultra bogatih Amerikanaca, opisao je razgovor sa klijentom koji je govorio o uspehu klijenta.

"Njegov komentar je bio: 'Džone, ne mislim u četvrtinama, mislim za 10 godina", podsetio je Metjuz. "To je drugačiji način razmišljanja." Mnoštvo studija i knjiga slično je zaključilo da milijarderi razmišljaju drugačije od većine stanovništva.

Milijarderi misle i deluju drugačije od većine stanovništva. Pregled testova ličnosti 43 osobe čija je neto vrednost veća od 11 miliona dolara nemačkog istraživača Rainera Zitelmana otkrio je da su ultra bogati preduzetnici skloni visokoj toleranciji na frustraciju i više orijentisani na detalje od opšte populacije, preneo je Business Insider.

Pročitajte još: Alibaba prodao robu u vrednosti od 38 milijardi dolara

"Da sumiram ovo, možete reći da su bogati ljudi manje neurotični i manje susretljivi, ali imaju veći stepen savesnosti, otvoreniji su za nova iskustva i ekstrovertniji od stanovništva u celini", rekao je Zitelman.

U međuvremenu, preduzetnik Rafael Badziag proveo je pet godina intervjuišući 21 milijardera i otkrio da iste karakteristike koje ih čine uspešnim takođe mogu voditi njihovim padovima.

"Milijarderi su nekonformisti koji u ranom uzrastu pokazuju individualizam kada prekrše više od nekoliko pravila", napisao je Badziag u svojoj knjizi "Tajna milijarde dolara: 20 principa bogatstva i uspeha milijardera". "Znati kada napraviti skok u odnosu na to kada treba trčati u suprotnom smeru često znači razliku između bankrota i milijardi", dodao je Badziag.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
15.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve