Biznis
25.05.2023. 18:10
Beta/Ap

Zvanični podaci

Nemačka ekonomija ušla u recesiju

ekonomija
Izvor: Shutterstock

Nemačka ekonomija je ušla u recesiju, pošto je zabeležila pad u drugom uzastopnom tromesečju, pokazuju najnoviji zvanični podaci.

Prema danas objavljenim podacima Saveznog zavoda za statistiku, nemački bruto domaći proizvod (BDP) je smanjen 0,3 odsto u prva tri meseca ove godine.

Tome je prethodio pad u poslednjem tromesečju prethodne godine, kada je nemački BDP smanjen 0,5 odsto.

Recesija se najčešće definiše kao stanje ekonomije posle dva uzastopna kvartala sa smanjenjem ukupne proizvodnje.

Zaposlenost u Nemačkoj je porasla u prvom kvartalu ove godine, a inflacija je smanjena, ali će više kamatne stope i dalje negativno uticati na potrošnju i investicije, rekla je analitičarka Franciska Palmas, iz londonskog centra Kapital Ikonomiks.

Palmas je navela da je Nemačka imala "ubedljivo najlošiji" rezultat među vodećim ekonomijama evrozone u poslednja dva kvartala i predvidela dalje slabljenje najveće evropske ekonomije.

Objavljeni podaci su udarac za nemačku vladu, koja je prošlog meseca hrabro prognozirala rast ekonomije od 0,4 odsto ove godine, duplo veći u poređenju sa predviđanjem iz januara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Inflacija u evrozoni pada, ali..."
Inflacija

Evropska centralna banka

14.04.2023. 19:10

"Inflacija u evrozoni pada, ali..."

Inflacija u evrozoni bi trebalo da nastavi da pada narednih meseci zahvaljujući padu cena energenata i rastu kamatnih stopa, ali i dalje postoje "znatne neizvesnosti", upozorila je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard. 
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve