Biznis
22.05.2024. 04:20
dpa

Aktuelno

Nemačkoj fale doktori ali NOSTRIFIKACIJA DIPLOMA je komplikovana

Doktor
Izvor: Shutterstock

Diplome stranih lekara treba, prema oceni Nemačke lekarske komore, brže da se priznaju. Postupak nostrifikacije nekada traje i do godinu dana, a Nemačkoj lekari nedostaju.

"Nesumnjivo je da zbog komplikovanog postupka priznavanja postoji opasnost dugog čekanja, ili zastoja", rekla je za dpa potpredsednica lekarske komore Elen Lundershauzen (Ellen Lundershausen).

Broj medicinskih radnika bez nemačkog državljanstva dostigao je krajem prošle godine sa nešto manje od 64.000 novi rekord, prema podacima Savezne lekarske komore.

Ipak, u mnogim nemačkim regionima je zbog manjka i dalje velika potražnja za lekarima, uključujući i one iz inostranstva.

Lundershauzen je ocenila da saradnja različitih institucija, neophodna za novi početak stranog lekara u Nemačkoj, "svakako može da se unapredi".

Ali, dodala je, to nije srž problema. Naime, na osnovu brojnih dokumenata mora se u svakom popjedinačnom slučaju proveriti kompatibilnost studija medicine u zemlji porekla sa nemačkim kriterijumima.

"Taj postupak priznavanja se razvlači, ako nije tu sva neophodna dokumentacija, ili ako kadrovska situacija u nadležnim službama ne dozvoljava brzu proveru", rekla je Lundershauzen.

Nemačka pokrajine, koje su nadležne za nostrifikaciju, mogu tu proveru kompatibilnosti obrazovanja da prepuste jedinstvenoj insituciji za veštačenje u Bonu, koja je osnovana baš u tu svrhu.

Direktorka te ustanove Karola Derfler, priznaje da provera "može da traje pola godine, osam meseci, a u menjem broju slučajeva i do godinu dana".
 

Zastoj je, kako kaže, pre svega izazvao nedavni porast broja kandidata iz Turske i Ukrajine.

"Kadrovske mogućnosti nadležnih tela kaskaju za razvojem događaja. Zato postupak često traje relativno dugo", rekla je Derfler. Dodala je, međutim, da odgovornost često i nije na tim telima, na primer ako se "naknadno prilaže neka dokumentacija".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zakon o državljanstvu koji isključuje muslimane
1

Indija

12.03.2024. 09:39

Zakon o državljanstvu koji isključuje muslimane

Vlada premijera Indije Narendre Modija objavila je pravila za primenu zakona o državljanstvu iz 2019. koji isključuje muslimane.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
30°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve