Biznis
13.06.2021. 10:33
Tanjug

Lideri G7

"Nepravedno niske cene robe iz Kine"

Kina, 13. 6. 2021.
Izvor: EPA / ALEX PLAVEVSKI

Lideri G7 postigli su konsenzus o potrebi da se zajednički nastupi prema "nepravedno niskim cenama izvozne robe iz Kine", kao i prema "zloupotrebi ljudskih prava", rekao je visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

"Rekao bih da je bilo jednoglasnosti u pogledu spremnosti da se skrene pažnja na zloupotrebu ljudskih prava i kršenja osnovnih sloboda", kazao je u subotu neimenovani zvaničnik, a preneo Rojters.

On je dodao da postoji posvećenost da se preuzme akcija kao odgovor na "ono što se jasno vidi".

Američki diplomata je dodao da se G7 mnogo promenio u odnosu na period od pre tri godine, kada u završnom izveštaju sa Samita nije bilo pominjanja Kine.

Britanska agencija dodaje da prema pravnoj strukturi Svetske trgovinske organizacije, status Kine kao "netržišne ekonomije" dozvoljava njenim trgovinskim partnerima, uključujući i SAD, da koriste poseban radni okvir kojim se određuje da li Kina izvozi robu po nefer niskim cenama i, ukoliko se to utvrdi tačnim, partneri mogu da uvedu dodatnu carinu na uvezenu robu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta se jede na samitu G7
Kraljica Elizabeta

Večera za lidere

13.06.2021. 01:41

Šta se jede na samitu G7

Lideri grupe G7 i njihovi partneri i gosti, pozvani su u subotu uveče na roštilj na plaži u odmaralištu Karbis Bej, u Kornvelu, gde se održava trodnevni samit industrijski najrazvijenijih zemalja sveta.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
4°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve