Biznis
24.08.2019. 16:16
R.E./Expres.hr

Ovo su najskuplji proizvodi koje je Apple ikada prodao

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Oduvek su bili poznati po svojim skupim uređajima, a to ih prati i danas. Šta god da dolazi iz Apple-a i pre nego što se pojavi na tržištu zna se da će biti skupo. I tako je bilo oduvek. Kritičari su zato ovu kompaniju nazvali "Apple tax", jer su smatrali da će potrošači svoje uređaje platiti skuplje, i to samo zato što su hteli da imaju taj slavni logo na nekom od svojih uređaja.

Nakon što su Apple Watch i AirPod prodani po pristupačnim cenama svet je pomislio kako se kompanija polako udaljavaja od te slike. Ipak, kako nova linija iPhonea košta više do 1.000 dolara čini se da se Apple ni malo ne udaljava od svog 'luksuznog puta' koji je započeo još u 80-im. Express.hr je izdvojio neke od njihovih najskupljih uređaja u istoriji.

Apple III (1981.) - 3.815 dolara

Bilo je to poboljšanje njihove linije Apple II računara i reklamirali su ga kao dvostruko brži uređaj koji ima i dvostruko više memorije od prethodnika. Prodavao se po ceni od 3.815 dolara sa uključenim monitorom. Od te linije su odustali 1984. godine, nakon četiri godine i samo 65.000 prodatih primeraka.

Macintosh XL (1984.) - 3.995 dolara

Na početku mu je naziv bio Lisa 2/10 zahvaljujući tome što je veći deo svoje tehnologije uzeo upravo iz te serije. Oni koji su imali prvu generaciju Lisa računara imali su besplatnu nadogradnju na ovaj, ipak, oni koji nisu, za ovaj uređaj su morali da plate 3.995 dolara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Macintosh IIcx (1989.) - 5.369 dolara

Bio je naslednik Mac IIx modela, ali nešto manji od pređašnjeg modela. Zbog specifičnog dizajna lakše se proizvodio i sastavljao. Kako bi pokazao da je reč o lakom poslu, tadašnji direktor Applea Jean-Louis Gassée, jedan je sastavio na pozornici.

PowerBook G3 (1997.) - 5.699 dolara

Nadimak mu je bio Kanga, a ovaj prenosni kompjuter bio je na tržištu samo šest meseci dok ga nisu zamenili dosta snažniji naslednici.

Povezane vesti - Upozorenje stručnjaka za sajber bezbednost: Korisnici iPhone-a su u opasnosti

Mac Pro (2019.) - 5.999 dolara

Najnovija verzija snažnog Apple- ovog Mac Pro prodaje se za početnih 6.000 dolara. Nikad jači profesionalac, kako ga reklamiraju, Novi Mac je ekstreman u svakom pogledu. S vrhunskim performansama, mogućnostima proširenja i konfiguracije, namijenjen je profesionalnim korisnicima koji žele da pomeraju granice mogućeg.

https://www.youtube.com/watch?v=wl4Hg23RQHQ

MacBook Pro (2016.) - 7.049 dolara

Ovaj laptop sa visokim performansama može i prihvatiti kompleksno foto i video editiranje. Verzija sa većim ekranom, i većom memorijom košta 7.049 dolara.

Macintosh IIfx (1990.) - 12.000 dolara

Pre nego što su 1990. godine u svet pustili ovaj model, Apple je do tada bio na tržištu 14 godina i prodao 15 različitih modela. Reklamirali su ga kao ultra brzi sistem koji bi mogao da ima veliki uticaj "radnom mestu", ali je njegova prodaja zaostajala za ostalim PC-ima u to vreme.

Povezane vesti - Huawei pokreće sopstveni operativni sistem

Apple Watch Edition (2015.) - 17.000 dolara

Osnovni model je počeo da se prodaje 2015. godine po ceni od 349 dolara. Međutim, za sve one prave kolekcionare i ljubitelje skupocjenih satova, Apple je pripremio posebnu verziju sata nazvanu "Edition" s početnom cenom od 10.000 dolara. Sat sa zlatnim kućištem, 18-karatnim žutim ili rozim zlatom, dostigao je cenu od 17.000 dolara.  Ubrzo im je postalo jasno da većina ljudi nije zainteresovana za kupovinu sata koji košta koliko i automobil. I zato je verzija dobila keramičko kućište, i reklamira se danas kao popularni fitnes satovi, a ne neki luksuzni primerci.

https://www.youtube.com/watch?v=s-O4a9OLF8k

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
23.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve