Biznis
01.04.2022. 13:48
R. E.

Važno

Ovo su nove cene goriva koje važe od petka

Benzin, benzinska stanica
Izvor: Beta / AP / Frank Augstein

U petak od 15 časova, litar evrodizela koštaće 197 dinara, a benzina BMB 95 premium 175 dinara.

Trenutna cena evro dizela, koja će važiti do 15 časova u petak je 198 dinara, a cena benzina 176,05 dinara, prenosi Blic.

Vlada je pre tri nedelje donela novu uredbu kojom su uspostavljene nove cene goriva. Odluka će trajati mesec dana, do 11. aprila, i do tada će se novi cenovnik formirati svakog petka u 15 časova.

Za sada nije poznato da li će nakon 11. aprila, uredba koja ograničava cenu derivata biti produžena, ili će cenu goriva određivati tržište.

Uredba se odnosi samo na naftne derivate evro dizel i benzin evro premijum BMB 95.

Za poljoprivrednike na NIS-ovim pumpama do 11. aprila ostaje cena od 179 dinara za evrodizel. Njima je dozvoljeno i da 60 litara sipaju u kanister.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, više puta je ponovio da cena nafte u Srbiji zavisi od one u svetu, ali i da prelivanje poskupljenja odnosno niže cene nafte sa berze na Srbiju, nije automatsko.

Mićović kaže i da je važno da se što pre izađe iz sadašnje situacije određivanja cena i da se prepusti da tržište formira deo cene koji se tiče tržišta, a da država određuje deo cene koji se tiče dažbina, piše Blic.

Vrednost barela na londonskom tržištu u petak je oko 107 dolara, što predstavlja pad od 4 odsto u odnosu na prethodni dan. Pre tačno sedam dana barel je koštao 119 dolara.

Američki predsednik Džozef Bajden u petak ujutru je naredio puštanje milion barela nafte dnevno iz strateških rezervi u narednih šest meseci i rekao da će naftne kompanije koje ne crpe naftu iz neiskorišćenih izvora morati da proizvode naftu ili će morati da plate za svoju pasivnost.

Kada je Bajden pre neki dan najavio ovakvu mogućnost cena nafte je automatski počela da pada.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deset mera za brzo smanjenje potrošnje nafte
Gorivo

IEA

18.03.2022. 18:05

Deset mera za brzo smanjenje potrošnje nafte

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je objavila mere za brzo smanjenje potrošnje nafte, u trenutku kada se svet suočava sa posledicama ruske invazije na Ukrajinu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
16.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve