Biznis
28.08.2019. 15:43
Tanjug

PAMETNI GRADOVI: London najbolji, slede ga u stopu Njujork i Amsterdam

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

London je na lestvici pametnih gradova na prvom mestu, sledi ga Njujork, a dve metropole su ove godine zapravo samo zamenile pozicije, pokazalo je šesto izdanje godišnjeg IESE Cities in Motion istraživanja o pametnim gradovima, prenosi Poslovni dnevnik.

Uspešnost se, naime, ogleda u devet dimenzija, a to su ljudski kapital, socijalna kohezija, ekonomija, upravljanje, životna sredina, mobilnost i saobraćaj, urbano planiranje, međunarodna uspešnost i tehnologija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Upravo na ovim osnovama London je, po istraživanju za koje su zaslužni profesori Paskual Berone i Džoan Enrik Rikart, zauzeo prvu poziciju na lestvici, nakon što je tri godine zaredom držao drugu poziciju.

Odmah iza Londona je Njujork, koji se na drugoj poziciji našao nakon što je tri godine zaredom bio apsolutni broj jedan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Amsterdam, koji se nalazio na desetoj poziciji 2018. godine, ističe se po međunarodnoj uspešnosti, a ove godine ostvario je primetan skok od čak sedam mesta na lestvici.

Inače, stručnjaci Centra za globalizaciju i strategiju IESE Bisniz skul istražili su stepen razvoja 174 grada u 80 zemalja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve