Biznis
16.09.2023. 10:27
R.E./ RTS

(Ne)carinske barijere

Zašto nam svako malo vraćaju voće i povrće sa granice?!

voće, povrće
Izvor: Shutterstock

Posle bresaka i šljiva koje su prilikom izvoza uništene na granici sa Hrvatskom, u četvrtak su krastavce pod lupu stavili slovenački inspektori zbog sumnje da sadrži više sredstava za zaštitu bilja nego što je dozvoljeno.

Dok neki sumnjaju u to, domaća proizvodnja ima sistemski problem sa primenom zaštitnih sredstava, drugi su skloniji teoriji da su na delu necarinske barijere za robu iz Srbije.

Kako se pravilno koriste sredstva za zaštitu bilja, poljoprivrednici bi trebalo da nauče posle Nove godine, do kada bi trebalo da bude završen pravilnik, najavili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako se pravilno koriste sredstva za zaštitu bilja, poljoprivrednici bi trebalo da nauče posle Nove godine, do kada bi trebalo da bude završen pravilnik, najavili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Sada veliki proizvođači voća i povrća uglavnom angažuju inženjere zaštite bilja, a mali se za savet obraćaju stručnjacima po potrebi. 

"Imamo savetovanje iz poljoprivrednih apoteka, mada i proizvodnju hoćemo da prebacimo na organik", ističe poljoprivrednik iz Župe Andrej Radojičić.

Njegov kolega Vukojica Vukojević kaže da kod njega dolazi savetodavna stručna služba iz Kruševca.

"Ukoliko mi nešto nije jasno, mi se konsultujemo. To treba da zaživi u narodu, šire mase da prihvate, jer bez toga ne vredi proizvodnja", naglašava Vukojević.

Da proizvodnja nebezbedne hrane ne vredi uverio se i proizvođač 18 tona krastavaca zadržanih na slovenačkoj granici zbog sumnje da sadrže više fungicida "metalaksil" od dozvoljenog, piše "RTS".

Počele vanredne kontrole, nesavesno ponašanje biće strogo kažnjeno

U Upravi za zaštitu bilja kažu da razumeju borbu poljoprivrednika da uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima obezbede dobar rod, ali će nesavesno ponašanje biti strogo kažnjeno.

"Sve ono što otkrijemo i što pronađemo kao nedozvoljeno, što je suprotno zakonu, što je suprotno odlukama Ministarstva poljoprivrede, biće rigorozno procesuirano. Ovo nije pretnja, ovo je preporuka proizvođačima da se strogo drže pravila", kaže direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević.
 

Potrošači u Srbiji nemaju razloga za strah od otrovne hrane, naglašava ministarka poljoprivrede jer se sve kontroliše i na njivi i u trgovinama. Kaže da pošiljke za izvoz kontroliše zemlja kojoj su namenjene.

"Mi vraćamo kamione dnevno svaki dan, samo što to javno ne objavljujemo, a ne objavljuju ni ti isti novinari kojima nije zanimljivo da objave da smo mi vratili kamion u Evropsku uniju, to je normalno. Pored toga što neko pokušava da namerno podigne paniku u narodu, mi smo krenuli u vanredne kontrole. Sada ćemo analizirati i ono što se izvozi iz zemlje, iako se to u principu ne radi", ističe ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.
 

Srbija redovno usklađuje pravila o sredstvima za zaštitu bilja sa evropskim. Inače, evropski sistem za uzbunu dnevno beleži hiljade notifikacija o neusaglašenim pošiljkama. Srbiji ima tri za nekoliko nedelja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo koliko inspektora kontroliše ispravnost voća i povrća u Srbiji
voće, povrće, kese

Ministarstvo

18.08.2023. 11:25

Evo koliko inspektora kontroliše ispravnost voća i povrća u Srbiji

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve