Biznis
07.01.2022. 17:05

Zorana Mihajlović

Poslodavac više ne sme da pita žene da li će da rađaju

posao, žena, čekanje
Izvor: Shutterstock

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, kaže da smo još daleko od toga da imamo društvo u kome su jednaki uslovi za muškarce i žene, jer ni jedna zemlja na svetu to još nije postigla, ali da su se, ipak, neke stvari promenile na bolje.

Istakla je da više niko ne može da pita ženu na razgovoru za posao kada će da se uda i rađa decu, kao i da od toga zavisi da li će ona uopšte dobiti mogućnost da radi ili će da radi na određeno vreme.

"Mi koji se time bavimo, kada poredimo 2021. i 2015. godinu kada smo tek formirali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, vidimo da je razlika gromna. Tada se sporadično govorilo o rodnoj ravnopravnosti i jednakim uslovima. Ko je bio dovoljno hrabar da nešto kaže o nasilju nad ženama? To je otprilike tako izgledalo. Političke pratije se nisu nešto mnogo time bavile, a sada se polako i stranke i sve organizacije drugačije ponašaju u tom smislu", ocenila je Mihajlovićeva.

Navela je da je donet Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je osnova svega što država planira da uradi u toj oblasti.

"Kada govorimo o ženama na tržištu rada, postoje određene odradbe tog zakona koje onemogućavaju bilo kog poslodavca da postavlja ona standardna pitanja koja su postavljali, jer je to postalo kažnjivo", kaže Mihajlovićeva.

Dodala je da još uvek ima dosta stereotipa i problema od Univerziteta, pa do nekih kompanija, ali je ocenila da su sada ipak svi mnogo otvoreniji da to prijavljuju i da se na problemima nejednakosti radi.

Mihajlovićeva je istakla da još ne postoji svest o tome da nasilje nad ženama i devojčicama nije samo problem pojedinaca, već čitavog društva.

"Mislim da još uvek nismo postali svesni da nasilje mora da se prijavi, da to nije pitanje tamo nekog drugog i da mi nećemo da se mešamo, zato što nasilje nad ženama i devojčicama stvara ogromne porodične i svake druge probleme u društvu", upozorila je potpredsednica vlade.

Navela je da zakoni koji to sankcionišu postoje, da su policija, socijalni rad i sudstvo obučeni i znaju šta treba da rade, ali da nasilje mora da se prijavi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svaka peta devojčica u Srbiji prijavila seksualno nasilje
seksualno uznemiravanje, silovanje

Važno je, pročitajte

20.11.2021. 16:05

Svaka peta devojčica u Srbiji prijavila seksualno nasilje

Na uzorku od 970 devojčica od 13 do 19 godina, koje su učestvovale u onlajn anonimnoj anketi, svaka peta prijavila je da je doživela neki oblik seksualnog nasilja, saopštilo je udruženje "Mame su zakon" povodom obeležavanja Svetskog dana deteta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve