Biznis
24.04.2023. 22:15
Beta

Izazovi su i dalje tu

Poslovni optimizam u Nemačkoj je porastao, ali šta to znači

1
Izvor: Beta/AP / Michael Sohn

Ključni indeks optimizma poslovne zajednice u Nemačkoj je porastao u aprilu, sedmog uzastopnog meseca, uz niže cene gasa i ponovno otvaranja kineske privrede posle restrikcija zbog epidemije kovida-19.

Indeks poverenja Instituta IFO u Minhenu, utvrđen anketom 9.000 firmi iz raznih sektora privrede,  porastao je sa 93,2 u martu na 93,6 u aprilu.

Analitičari su rekli da je taj porast pozitivan, ali da nije izbrisao izazove najveće evropske privrede koja se bori da ne zapadne u recesiju.

Potrošači se i dalje uzdržavaju zbog jake inflacije i skupih energenata uprkos novim izvorima gasa otkako je Rusija prekinula većinu isporuka Evropi posle početka svoje invazije na Ukrajinu.

"Gledajući dalje od prvog kvartala i posebno u drugu polovinu godine, nemačka privreda će nastaviti svoje flertovanje sa recesijom", rekao je u analizi Karsten Brzeski, iz ING banke.
 

Međunarodni monetarni fond predviđa pad BDP-a Nemačke od 0,1 odsto ove godine.

1
Izvor: Beta/AP / Michael Sohn

U Kini, glavnom tržištu za nemačke kompanije, obustavljanje drastičnih sanitarnih ograničenja kojih je bilo da bi se zaustavilo širenje kovida-19 podstakao je kraktoročni oporavak industrije, napisao je Brzeski.

On je dodao da bi podaci o rastu privrede Nemake u prvom kvartalu mogli biti pozitivni, a očekuju se u petak.

Ali, on smatra da, kada se zaostatak bude nadoknadio, oporavak bi mogao da "izgubi dah" jer se nemačka privreda suočava s dugoročnim opterećenjem zbog rata u Ukrajini i prelaska s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Neočekivani rast američke ekonomije
američka berza

Uprkos inflaciji

23.12.2022. 02:05

Neočekivani rast američke ekonomije

Američka ekonomija je od jula do septembra porasla neočekivano snažnim godišnjim tempom od 3,2 odsto i pored inflacije i rastućih kamatnih stopa, saopštila je vlada.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve