Biznis
20.04.2022. 11:45
R.E.

Zorana Mihajlović

Postoji mogućnost da Srbija više ne zavisi samo od ruskog gasa

gas, gasovod
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da se snabdevanje Srbije naftom i gasom odvija bez prekida, kao i da država ima krizne planove i rešenja u slučaju prekida snabdevanja.

 

Ona je istakla da je diverzifikacija u gasnom sektoru prioritet.

"Dobijamo naftu preko Jadranskog naftovoda, gas preko Bugarske - Balkanskim tokom, imamo dovoljne količine i derivata i gasa, ali smo na oprezu, jer ne zavisi od nas. Ponašamo se odgovorno, vodimo računa i imaćemo rešenje za svaku nepredvidjenu situaciju", rekla je Mihajlović, gostujući na televiziji Hepi.

Dodala je da je situacija u celoj Evropi nepredvidiva i kada je reč o ceni i o dostupnosti energenata, ali da je Srbija za razliku od mnogih država u boljoj situaciji i da je najvažnije da gradjani znaju da je obezbedjeno dovoljno energije i energenata.

Mihajlović je rekla da je važno da se radi na diverzifikaciji snabdevača jer je Srbija u potpunosti zavisna od ruskog gasa, ali da se, kada se završi interkonekcija sa Bugarskom u septembru naredne godine, otvara mogućnost da gas dolazi iz Grčke i iz Azerbejdžana.

Energetska tranzicija i zelena agenda su, kako je rekla, jedini put za obezbeđivanje dugoročne energetske stabilnosti i da su Srbiji potrebni novi elektroenergetski kapaciteti, pre svega oni koji koriste obnovljive izvore energije (OIE) kako bi održala energetsku bezbednost i u narednim decenijama.

"Jasna poruka i Međunarodne agencija za energetiku i EU i svih zemalja jeste da su alternativni izvori i zelena agenda jedini put za stabilan energetski sistem. To što su neke zemlje u vreme krize i rata povećale udeo proizvodnje iz termoelektrana za jedan ili dva odstoa ne znači ništa, Srbija 70 odsto energije dobija iz termoelektrana koje su stare i koje koriste lignit najlošijeg kvaliteta", rekla je ona.

Istakla je da su Srbiji hitno potrebne investicije u nove kapacitete, u hidroelektrane, vetroelektrane, solarne elektrane, a da istovremeno koristi i termoelektrane, koje će postepeno smanjivati proizvodnju. 

Dodala je da Srbija nije izgradila nijedan elektroenergetski kapacitet 35 godina, da su termoelektrane i hidroelektrane iz perioda tok je na vlasti bio Tito, a da sada treba da se definiše gde će biti energetika u narednih 30 godina.

"To znači da odredimo koje će termoelektrane raditi, koje će se OIE kapaciteti graditi. Mislim da treba da razgovaramo o svim izvorima, uključujući i nuklearnu energiju", rekla je ministarka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pronađene nove zalihe nafte i gasa u Egiptu
nafta

Italijanski gigant Eni

14.04.2022. 08:09

Pronađene nove zalihe nafte i gasa u Egiptu

Italijanski energetski gigant Eni objavio je da je našao nove zalihe nafte i gasa u Egiptu koje odgovaraju količini od 8.500 barela dnevno.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve