Biznis
03.11.2021. 10:30
Tanjug

BofA

Predviđa se novi skok cene nafte

Nafta
Izvor: Shutterstock

Međunarodna cenovno referentna nafta Brent dostići će 120 dolara po barelu do kraja juna 2022. godine, predviđa Benk ov Amerika (BofA) u belešci o svom istraživanju objavljenoj ove nedelje, prenosi "Blumberg".

Katalizator za povećanu prognozu cena ove banke je trenutna globalna energetska kriza zbog koje su cene sirove nafte, uglja, prirodnog gasa i tečnog prirodnog gasa (TPG) naglo porasle usled poremećene ravnoteže između ponude i tražnje.

Pre samo mesec dana, BofA je predviđala da bi nafta mogla da dostigne 100 dolara po barelu u narednih šest meseci, i to u slučaju da zima bude hladnija nego inače. Tada se procenjivalo da će niske temperature biti glavni pokretač cena na svetskim energetskim tržištima, prenosi Raša tudej.

BofA sada navodi da će oporavak globalne potražnje za naftom nastaviti da nadmašuje ponudu u narednih godinu i po dana, što će rezultirati padom zaliha i pripremiti teren za uspon cena "crnog zlata".

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, grupa OPEK+, sutra će ponovo procenjivati da li da dodatno povećaju proizvodnju, ali se uveliko očekuje da neće odustati od svog ranije utvrđenog plana o povećanju isporuka za samo 400.000 barela dnevno, što ne ublažava problem manjka ponude na tržištu.

Trgovci i druge banke predviđaju da će se nafta kretati ka ceni od 100 dolara za barel, pri čemu Goldman Saks procenjuje da će se potražnja za približiti nivou od 100 miliona barela dnevno, što je cifra pre izbijanja pandemije Covid-19. Tražnja će, smatra Goldman, samo jačati sa približavanjem zimske grejne sezone i zbog rasta potražnje za motornim gorivima, posebno za avionskim gorivom, usled ublažavanja korona mera ograničenja putovanja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izlila se nafta iz elektrane
naftna mrlja

Sirija

25.08.2021. 17:51

Izlila se nafta iz elektrane

Ogromna mrlja od izlivanja nafte uzrokovanog curenjem iz elektrane u jednoj od sirijskih rafinerija, širi se obalom te mediteranske zemlje, javila je sirijska agencija SANA, što potvrđuju i satelitske fotografije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve