Biznis
31.08.2022. 09:04
Beta

Gasovod Severni tok

Prekinuta isporuka ruskog gasa ka Evropi

1
Izvor: Beta / AP / Dmitri Lovetsky

Isporuka ruskog gasa ka Evropi preko gasovoda Severni tok ponovo je zaustavljena, javila je evropska mreža za transport gasa Entsog.

 

Ruski gasni gigant Gasproim, takođe ovog utorka, je objavio da su "potpuno" prekinute isporuke zbog radova na održavanju koji treba da traju tri dana.

"Predviđeni radovi na stanici za kompresiju gasa su počeli" naveo je Gasprom u saopštenju objavljenom preko Telegrama.

Gasprom je ranije najavio da će biti trodnevni prekid isporuka gasa vezano za rad na jednoj stanici za kompresiju koja se nalazi u Rusiji. Gasovod direktno povezuje gasna polja u Sibiru sa severnom Nemačkom odakle se dalje izvozi ka drugim evropskim zemljama.

Gasprom je najavio da će isporuke biti prekinute na tri dana od 31. avgusta do 2. septembra. Isporuke će potom biti nastavljene sa protokom od 33 miliona kubnih metara gasa dnevno, naveo je Gasprom.

Od kada su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi posle pokretanja ofanzive na Ukrajinu, Rusija je nekoliko puta smanjila isporuke gasa Evropi, koja od nje uveliko zavisi.

Rusija je već znatno smanjila izvoz gasa preko tog gasovoda. Ona takodje odbacuje optužbe da koristi snabdevanje energentima kao način da kazni zapadne zemlje zbog uvodjenja sankcija oko njene invazije Ukrajine.

Gasovod Severni tok jedan proteže se 1.200 kilometara ispod Baltičkog mora od ruske obale blizu Sankt Peterburga ka severoistočnoj Nemačkoj. Otvoren je 2011. i preko njega može da se preveze maksimalnih 170 kubnih metara gasa dnevno iz Rusije za Nemačku, prenosi BBC.

Gasovod je zatovren na 10 dana u julu, takodje za popravke prema Rusiji, i od nedavno radi sa samo 20 odsto kapaciteta zbog, kako Rusija kaže, neispravne opreme.

Evropske vodje strahuju da bi Rusija mogla da produži zatvaranje gasovoda u nastojanju da podigne cene gasa koje su već porasle 400 posto.

Rusija je do prošle godine činila oko 40 odsto uvoza gasa u EU, a evropske zemlje mesecima se bore da pronadju druge izvore snabdevanja gasom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Cena evropskog gasa samo raste, oboren novi rekord
gas, evropa

Porast od 11 odsto

25.08.2022. 09:30

Cena evropskog gasa samo raste, oboren novi rekord

Cena prirodnog gasa u Evropi premašila je 300 evra po megavat-času, što je više od rekordne cene zabeležene na početku ruske invazije na Ukrajinu u martu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve