Biznis
11.06.2021. 20:05
Tanjug

CEEC Ekspo

Proizvodi iz Srbije prikazani na sajmu u Kini

Kina, 11. 6. 2021.
Izvor: EPA / Alex Plavevski

Na Drugom međunarodnom sajmu robe široke potrošnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEC) u kineskom gradu Ningbou, Srbija se u okviru Nacionalnog paviljona predstavlja proizvodima 18 kompanija.

Promociju proizvodnog i izvoznog potencijala Srbije organizovali su PKS i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomuinikacija, a među srpskim kompanijama su one koje proizvode vina i pića, organske proizvode, džemove i namaze, suvo voće, dijetetske suplemente, jestiva ulja, kao i hranu i kozmetiku za kućne ljubimce, saopštila je Privredna komora Srbije.

Direktorka predstavništva PKS u Kini Jelena Grubor Stefanović je izjavila da i pored otežanih uslova zbog pandemije i nemogućnosti učešća predstavnika kompanija, kineski partneri imaju priliku da se upoznaju sa proizvodima i ukusima Srbije.

CEEC Ekspo se sastoji iz tri segmenta: izložbe zemalja Centralne i Istočne Evrope, međunarodne izložbe robe široke potrošnje i stalne izložbe uvoznih proizvoda. Održava se na 200.000 kvadratnih metara, uz 2.000 izlagača i više od 6.000 poslovnih partnera i kupaca. Ove godine održan je od 8. do 11. juna.

"Vlada Kine je u cilju unapređenja trgovinske i ekonomske saradnje Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope odredila je grad Ningbo kao platfomu za promociju robne razmene i ekonomske saradnje u skoro svim oblastima privrede. Ningbo namerava da uveze robu u vrednosti od 10 milijardi dolara iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, što je velika šansa za kompanije iz Srbije", kaže Jelena Grubor Stefanović.

Ambasada Srbije u Kini, Generalni konzulat u Šangaju u saradnji sa predstavništvom PKS u Kini, zajednički su učestvovali u svim propratnim događajima i manifestacijama organizovanim u okviru ovoga velikog međunarodnog skupa.

"Verujemo da ćemo zajedničkim aktivnostima uspeti da predstavimo što više srpskih kvalitetnih proizvoda tržištu Kine i da će oni postati izbor kineskih potrošača prilikom kupovine", istakla je Grubor Stefanović. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Poljoprivredni proizvodi neće se više prodavati kao avioni i kamioni"
Branislav Nedimović

Regulisanje tržišta

07.06.2021. 10:19

"Poljoprivredni proizvodi neće se više prodavati kao avioni i kamioni"

Pred poslanicima uskoro će se naći i Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji je prošle nedelje usvojila Vlada. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da će svima u lancu – od proizvođača do prerađivača – biti pronađeno mesto u sistemu na zakonom regulisan način.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
18.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve