Biznis
21.11.2021. 10:05

Ministar najavio

Prva pomoć za poljoprivrednike od 15. decembra

traktor
Izvor: Shutterstock

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je prilikom obilaska Dupljaje, sela u opštini Bela Crkva, da je prva mera pomoći poljoprivrednicima u Srbiji za nabavku poljoprivredne mehanizacije, u vidu povraćaja 50 odsto sredstava, planirana od 15. decembra.

Ministar je posetio gazdinstvo porodice Stojadinov u Dupljaji i tom prilikom razgovarao sa meštanima o aktuelnim problemoima sa kojima se suočavaju u vezi sa vlasništvom pašnjaka i zemljišta.

Ovom prilikom poručio je meštanima da će ministarstvo putem Uprave za poljoprivredno zemljište razmotriti probleme stanovnika ovog sela, te najavio da će lokalna samouprava ubrzo dobiti odgovore na sve goruće teme.

Istakao je da su u planu mere kojima će se pomoći poljoprivrednom sektoru u Srbiji i dodao da je budžet kojim se raspolaže za narednu godinu veći za 18 odsto u odnosu na 2021.

"Prva mera koja je namenjena poljoprivrednim proizvođačima je nabavka mehanizacije i biće od 15. decembra, gde je 50 odsto povraćaj za mehanizaciju, a onda će da se nižu mere koje imamo na raspolaganju na osnovu Zakona o poljoprivredi Srbije", kazao je Nedimović.

On je najavio da će od utorka u skupštini biti na razmatranju novine u Zakonu o poljoprivredi, a tiču se elektronske prijave za subvencije preko novog portala "E-agrar".

Objasnio je da će preko ovog portala svaki poljoprivrednik moći da kontroliše svoj predmet u bilo koje vreme.

Prema rečima lokalnih ratara i stocacara sa kojma je ministar razgovarao, najveći problem se javlja sa pašnjacima koji se izdaju pod zakup i na kojima se nalaze nelegalni objekti u kojima meštani žive.

"Lokalna samouprava je prodala naš pašnjak i mi smo ostali na tome da nemamo gde. Imamo tamo stogodišnjih salaša, koji su zidani na ''divlje'' pre mnogo vremena. Međutim, pojavio se čovek koji je kupio i mi to sada treba da napustimo", kazao je jedan od meštana Dupljaje.

Predsednica opštine Bela Crkva se osvrnula na problem koji građani imaju sa pašnjacima i objasnila da objekti koji se na njima nalaze nisu legalizovani, jer u vreme kada su građeni nije postojao sistem građevinskih dozvola.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji 15.000 domaćina i 350.000 domaćica
pranje, spremanje

Pokazala anketa

20.11.2021. 22:00

U Srbiji 15.000 domaćina i 350.000 domaćica

Povodom Međunarodnog dana muškaraca, portal Infostud podseća na rezultate Ankete o radnoj snazi za 2020. godinu Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima su muškarci u Srbiji dva puta češće na direktorskim ili funkcionerskim mestima nego žene.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
16.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve