Biznis
24.06.2022. 18:10
Beta

Finspot

Prvi srpski digitalni token premašio očekivanja

NFT, digitalni token
Izvor: Shutterstock

Digitalni token domaće startap kompanije Finspot premašio je prag uspešnosti, za samo nedelju dana, od početka inicijalne ponude, saopšteno je u petak.

U Finspot faktoring token ili FIN, do sada je, kako je navedeno, uloženo više od 100.000 evra, što znači da je investitorima prodato 11.750 tokena.

"Odziv investitora u Srbiji premašio je naša očekivanja i potvrdio da smo svi zajedno na dobrom putu. Ovo je ujedno i potvrda da naše tržište ima znanje, zrelost i potencijal da prepozna dobre investicione prilike, ali i da je upoznato sa svim prednostima koje nudi ulaganje u digitalnom svetu", rekao je direktor kompanije Finspot Davor Papac.

Dodao je da svi trenutni vlasnici po objavi završetka ponude mogu svoje tokene plasirati u odgovarajući indeks i na osnovu toga početi da ostvaruju pravo na prinos.

"Finspot poziva pojedince i kompanije, da ulože u kompaniju koja ima dokazan biznis model, potencijal za rast i da na taj način ostvare profit uz minimalan rizik", navedeno je u saopštenju.

Ponuda FIN tokena otvorena je do 28. juna u 24 sata, ako se poslednji token ne proda pre tog roka.

Komisija za hartije od vrednosti Srbije odobrila je početkom meseca Finspotu objavljivanje belog papira za inicijalnu ponudu 35.250 Finspot faktoring tokena, nominalne vrednosti 1.000 dinara i ukupne vrednosti emisije 35,25 miliona dinara.

"Moguće je kupiti najmanje 10 tokena. Digitalni token njegovom izdavaocu pruža mogućnost da se novac od investitora, kako pravnih, tako i fizičkih lica, lako dobije, dok im, zauzvrat, plaća naknadu za korišćenje njihovog novca", rekao je Papac.
 

Dodao je da investitori, "naročito oni bez iskustva u učestvovanju na tržištu kapitala, na ovaj način mogu uz vrlo jednostavan i kratak administrativni proces da se uključe u savremene tokove ulaganja i na taj način ostvare dodatni prihod".

Investitori, kupci na našoj platformi mogu da naprave izbor između nekoliko opcija za investiranje.

Finspot kao fintech kompanija sa licencom za faktoring Ministarstva finansija Srbije posluje, kako je navedeno, na domaćem tržištu od januara 2021. godine i za to vreme pomogla je velikom broju mikro preduzeća, malih i srednjih preduzeća u prevazilaženju likvidnosti, pružajući mogućnost finansiranja nedospelih faktura u kratkom roku.

Ističe se da su Finspot, kao inovativno rešenje do danas prepoznali, Evropska banka za obnovu i razvoj, USAID, kao i Francusko – srpska privredna komora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija dobija pametne gradove
Pametni gradovi

Budućnost

22.06.2022. 18:05

Srbija dobija pametne gradove

Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu raspisala je tender za nabavku softverskog rešenja i opreme za potrebe uspostavljanja "Pametnih gradova" (Smart city) u više mesta u Srbiji, a rok za prijavu je 11. jula. Vrednost posla procenjena je na 1,25 milijardi dinara (oko 10,5 miliona evra).

Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve