Biznis
23.05.2020. 14:03
Jutarnji.hr

RENO SE BORI ZA OPSTANAK: "Ako u kratkom roku ne dobije pomoć mogao bi da nestane"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Reno bi mogao da nestane ako u kratkom roku ne dobije pomoć u rešavanju problema koje je izazvala koronakriza, rekao je francuski ministar finansija, izražavajući nadu da će evropski propisi o javnoj potrošnji biti suspendovani sledeće godine.

"Da, Reno bi mogao da nestane", naglasio je ministar Bruno Le Mer u razgovoru za radio Europe 1. Francuska ima 15 odsto udela u Renou.

Ministar je istaknuo da Renoova fabrika u Flinsu ne sme da bude zatvorena i da kompanija mora da zadržati što više radnih mesta u Francuskoj, ali mora da vodi računa i o tome da ostane konkurentna.

 Predsednik uprave Žan Dominik Senard radi na novom strateškom planu i ima podršku francuske vlade, naveo je francuski ministar. U razgovoru za pariški Le Figaro, objavljenom u četvrtak, Le Mer je rekao da još nije potpisao pet milijardi eura državnog zajma Renou koji bi kompaniji trebalo da pomognu da prebrodi pad povezan s pandemijom koronavirusa. Razgovori se nastavljaju, istakao je ministar.

"Reno se bori za opstanak. Još nisam odobrio zajam", rekao je Le Mer.

Izvori su u ponedeljak za Rojters rekli da je Reno s bankama postigao dogovor o zajmu koji bi uskoro trebao biti predstavljen upravnom odboru, a potom bi ga trebalo odobriti ministarstvo finansija.

Vlada traži od proizvođača automobila da se u zamenu za državnu pomoć obavežu na proizvodnju električnih vozila, pošten odnos prema podizvođačima i povratak proizvodnje vezane uz naprednu tehnologiju u Francusku. Le Mer je podsetio da je Francuska na najgoru depresiju od Drugog svetskog rata odgovorila paketom pomoći i državnih garancija vrednih 450 milijardi eura, što odgovara petini francuskog BDP-a.

Vlada predviđa da će se druga ekonomija eurozone ove godine smanjiti najmanje osam posto. Proračunski deficit trebao bi poskočiti na devet posto. Evropska unija odobrila je svim zemljama članicama sve potrebne fiskalne mere ublažavanja ekonomskih posledica koronavirusa, suspendujuči propise koji uključuju limit proračunskog deficita i javnog duga od tri odnosno 60 odsto iskazano udelom u BDP-u.

Klauzula sporazuma iz Mastrihta ne definiše vremenski okvir u kojem se propisi mogu suspendovati, a francuski ministar nada se da će suspenzija biti produžena i sledeće godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve