Biznis
28.11.2022. 12:12
Beta

Australija

Rio Tinto se nagodio sa Aboridžinima

rio tinto
Izvor: Shutterstock

Multinacionalna rudarska kompanija Rio Tinto postigla je sporazum o restituciji sa grupom Aboridžina, čije su stare kuće u stenama uništene zbog iskopavanja rude gvožđa u Zapadnoj Australiji.

Kako prenosi Glas Amerike, uništenje lokacije Jukan Gordž, koja dokazuje postojanje ljudskih naselja u Ledenom dobu, nanela je veliku štetu tradicionalnim naseljenicima, narodima Punti Kunti, Kurama i Pinikura.

Nije poznato koliko će novca Rio Tinto isplatiti oštećenima.

"Ništa ne može da nadoknadi ili zameni gubitak koji smo osetili unštenjem Jukan Gordža, pa je ovakav ishod više osiguranje da će se nešto dobro desiti u godinama koje dolaze", saopštilo je udruženje tri naroda.

Izvršni direktor kompanije Rio Tinto, Jakob Stausholm, zahvalio je grupi tri naroda na učešću u postizanju dogovora i priznao da je kompanija "prekršila svoje vrednosti i izigrala poverenje time što je dozvolila da se uništi lokacija Jukan Gordž".

Osim uspostavljanja fondacije posvećene očuvanju istorijskog nasleđa, kompanija će učestvovati u restauriranju starih kamenih kuća i okoline u Jukan Gordžu.

Australija je saopštila da će pooštriti zakone kako bi bolje zaštitila aboridžinsko kulturno nasleđe, ali konkretne mere nisu objavljene.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Plaćaju kompenzaciju Aboridžinima, ali ne priznaju krivicu
Aboridžin Australija

Vlada Australije

23.12.2021. 14:05

Plaćaju kompenzaciju Aboridžinima, ali ne priznaju krivicu

Vlada Australije će platiti dva miliona australijskih dolara (1,4 miliona američkih dolara) kao kompenzaciju stotinama Aboridžina koji tvrde da je sistem socijalne pomoći rasistički.
Close
Vremenska prognoza
mist
0°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve