Biznis
08.12.2022. 13:00
Beta/R. E.

Rivian

Vučić: "Stigle Zvezdane staze u Srbiju"

1
Izvor: Beta / AP / Andreea Alexandru

Američki proizvođač električnih automobila Rivian otvorio je tehnološki centar u Beogradu gde će biti zaposleno 200 inženjera.

Otvaranju tehnološkog centra prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je dolazak Rivijana u Srbiju od posebnog značaja i da se na dolasku tog investitora radilo više od godinu i po.

"Srbija je jedina u Evropi to uspela. Pored SAD i Kanade, otvorili su centar samo u Srbiji. To je nešto za šta živite i za šta radite i borite se. Video sam ovde motivisane mlade ljude, koji su dobro plaćeni, i koji će ostati ovde da žive i rade", rekao je Vučić.

Dodao je da se sada pokazuje da je bilo dobro što je uvedeno dualno obrazovanje, ali da da je moramo ići brže, jače i odgovornije.

On je slikovito objasnio da su "Zvezdane staze stigle u Srbiju", s obzirom na to da je Rivian jedna od najinovativnijih kompanija u svetu za e-vozila.

"Danas sam prvi put osetio kako to izgleda biti Žan Lik Pikard iz Zvezdanih staza i sedeti za komandama potpuno inteligentnog vozila na električnih pogon", rekao je Vučić.

On je naveo da iz godine u godinu jača ekonomska saradnja Srbije i SAD i da će ove godine spoljnotrgovinska razmena biti u vrednosti 1,4 milijarde dolara, što je 33 odsto više nego prošle.

Američki ambasador Kristofer Hil je rekao da je "oduševljen što se ovako sjajna kompanija tako lepo uklapa sa srpskom kulturom, bukvalno kao burek i jogurt".

Viši potpredsednik za razvoj softvera kompanije Rivijan, Vasim Bensaid je zahvalio na podršci koju su dobili prilikom dolaska u Srbiju.

"Softver je suština iskustva koji nudimo našim klijentima. To određuje kako se vozila kreću i kakva je interakcija sa svetom. Da bismo sve to postigli, Rivianu su potrebni najbolji inženjeri na svetu, i veoma smo namenski birali Beograd. Vi imate aktivnu tehnološku scenu, i srećan sam što možemo poželeti dobrodošlicu novim kolegama", rekao je Bensaid.

Kompanija Rivian je osnovana 2009. i bavi se dizajniranjem i proizvodnjom električnih vozila. Prvi modeli vozila su R1T, "pik ap trak" sa dva reda sedišta za pet putnika, koji je proglašen najboljim vozilom u svojoj kategoriji, kao i R1S, SUV sa tri reda sedišta za sedam putnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Električni automobili više nisu budućnost, već stvarnost
električni auto

Kina

10.10.2022. 14:05

Električni automobili više nisu budućnost, već stvarnost

Četvrtina svih novih automobila kupljenih u Kini ove godine biće potpuno električna vozila (EV) ili plug-in hibridi, pokazuju najnovije procene.
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve