Biznis
25.03.2022. 15:10
R.E./RTS

Glavna tema

SAD i EU potpisale važan sporazum

Gas
Izvor: Shutterstock

Glavna tema drugog dana samita Evropske unije u Briselu je energetika.

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen sporazum o saradnji u oblasti energetike koji će omogućiti da do kraja ove godine 15 milijardi kubnih metara tečnog gasa bude uvezeno u Evropu.

Dok su sinoćni razgovori i sastanci imali više simboličnu poruku jedinstva partnera sa dve strane Atlantika i jedinstva u osudi ruske invazije na Ukrajinu i u primeni i konsolidaciji postojećih sankcija, danas su na stolu konkretniji dogovori.

Predsednik SAD Džozef Bajden je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen potpisao sporazum o saradnji u oblasti energetike koji će omogućiti da do kraja ove godine 15 milijardi kubnih metara tečnog gasa bude uvezeno u Evropu, piše RTS

To bi trebalo da pomogne Evropi da postigne proklamovani cilj - da stigne do nezavisnosti od ruske energije i do 2030. godine bude u situaciji da ne mora uopšte da koristi ruske energente.

"Jasno smo stavili do znanja da američki narod neće subvencionisati Putinov brutalni neopravdani rat protiv Ukrajine. SAD i Evropska unija zajedno će preduzeti konkretne mere da se smanji zavisnost od ruskog prirodnog gasa i da se maksimalno poveća dostupnost i korišćenje obnovljivih izvora energije", rekao je Bajden.
 

Ističe da će ulagati u inovativna rešenja i tehnologije kako bi se prebacili sa čvrstih goriva na druge energente.

"Zajedno ćemo raditi na korišćenju čistog i obnovljivog vodonika da bismo smanjili emisiju ugljen-dioksida", naveo je predsednik SAD.

"Transatlantsko partnerstvo jače nego ikada"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da je transatlantsko partnerstvo sada još jače i jedinstvenije nego ikada.

"Odlučni smo u tome da ustanemo protiv brutalnog rata. Taj rat će biti strateški neuspeh za predsednika Putina. Kao Evropljani želimo ukidanje zavisnosti od ruskih energenata u pravcu snabdevača kojima verujemo, koji su naši prijatelji i koji su pouzdani. Gledajući unapred, SAD i Evropa će imati stabilnu ponudu i potražnju uz bar 50 milijardi kubnih metara američkog tečnog gasa do 2030. godine", objasnila je Fon der Lajen.
 

U Briselu se vodi i debata kako ograničiti cene energenata za građane i industriju u Evropskoj uniji, da li ograničenjima cena gasa i električne energije ili zajedničkom kupovinom na evropskom nivou, kao što je rađeno sa vakcinama protiv koronavirusa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Biće potpuna katastrofa ako Bugarska zatvori gasovod"
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

14.03.2022. 14:08

"Biće potpuna katastrofa ako Bugarska zatvori gasovod"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju "potpuna katastrofa" najava Bugarske da će da zatvori gasovod ukoliko Rusija počne da plaća tranzit u rubljama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
16.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve