Biznis
13.07.2019. 12:08
N. G./The Guardian

ŠAMAR PO RUCI: Facebook kažnjen sa 5 milijardi dolara za kršenje privatnosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američka Savezna komisija za trgovinu (FTC) je odobrila kaznu za Facebook u iznosu od oko 5 milijardi dolara u okviru istrage o kršenjima privatnosti kompanije. Naime, utvrđeno je da je politička konsultanstka firma Kembridž analiltika (Cambridge Analytica) na nelegalan način došla do podataka od oko 87 miliona korisnika Fejsbuka.

Kako piše The Guardian, rešenje je odobreno glasanjem tri na prema jedan - republikanci su bili "za", dok su demokrate bile protiv. Očekuje se da pravosudni organi konačno odobre novčanu kaznu, iako nije poznato koliko će taj proces trajati. Facebook i FTC su odbili da komentarišu pisanja The Washington post-a i Wall Street Journal-a, koji su se pozvali na anonimne izvore.

Povezane vesti - Vreme da se razbije Facebook

Istraga FTC-a pokrenuta je u martu 2018. godine, nakon što je Observer otkrio da je politička konsultantska kuća Cambridge Analitica nezakonito dobijala privatne informacije više od 50 miliona korisnika Facebook-a.

Novčana kazna od 5 milijardi dolara bila bi najveća ikada naplaćena kazna protiv jedne tehnološke kompanije, koju je doneo FTC. Iznos je na gornjoj granici onoga što je Facebook izjavio da očekuje kada je objavio u aprilu 2019. da se bliži kraju pregovora sa FTC-om.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kao deo sporazuma, Facebook će sada preispitati načine na koje obrađuje korisničke podatke, ali nagodba neće ograničiti sposobnost kompanije da deli podatke sa trećim stranama.

Kritičari kažu da izmene potrebne Facebook-u nisu dovoljne, a kazna teško da će uticati na budžet Facebook-a. Kompanija je imala više od 15 milijardi dolara prihoda u prva tri meseca 2019. godine.

Povezane vesti - Tretirajte Facebook kao korisnički program

"To nije u redu, to je usluga Facebook-u, karta za parkiranje koja će im omogućiti da sprovode više nezakonitog i invazivnog nadzora", rekao je Met Stoler, saradnik Instituta otvorenih tržišta.

Čini se da se i investitori slažu sa ovakvom ocenom, s obzirom na to da je deonica na Facebook-u skočila za više od 1 odsto kada je objavljena vest o kazni.

David Sisilajn, demokratski kongresmen koji predsedava pododborom za antimonopolska pitanja, reagovao je na Tvitteru.

"FTC je upravo Facebook-u dao božićni poklon pet meseci ranije. Veoma je razočaravajuće što takva enormno moćna kompanija koja se bavi ozbiljnim nedoličnim ponašanjem dobija šamar po ruci.", naveo je Sisilajn.

Za mnoge kompanije kazna od pet milijardi dolara bi predstavljala težak udarac ali Fejsbuk nije kao većina kompanija. Fejsbuk je imao prihode od gotovo 56 milijardi dolara prošle godine, a ove godine analitičari očekuju oko 69 miljardi dolara. Kao jednokrati trošak kompanija će moći taj iznos da isključi iz prilagodjenih rezultata primanja, podataka o dobiti na koji investitori i finansijski analitičari obraćaju pažnju.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve