Biznis
18.09.2022. 15:05
R.E.

Dobra prilika

Šansa za kupovinu jeftinih akcija

Berza, inflacija
Izvor: Shutterstock

Nakon velikog pada cena akcija ove nedelje otvorila se šansa za one koji vole da kupuju jeftino. Investitor koji želi da po jeftinoj ceni kupi akcije, kako bi kasnije ostvario veliki profit, sada mora brzo da reaguje i iskoristi paniku drugih u svoju korist.

Prema rečima čuvenog Vorena Bafeta, "Najzabavnije su obične akcije. Pod povoljnim uslovima, odnosno kada kompanije sa dobrim poslovanjem i menadžmentom prodaju akcije znatno ispod vrednosti unutrašnjeg poslovanja, tada je pravo vreme za pobedničku investiciju“.

Bafet dodaje da on nikako ne može da predvidi stanje na tržištu, ali da se situacije kada preovladavaju strah i pohlepnost dešavaju periodično na njemu, i da ih treba pažljivo iskoristiti.

"Aberacije na tržištu dolaze i odlaze nepredvidivo, stoga nikad ne pokušavamo da ih unapred odredimo. Naš cilj je samo da budemo pažljivi kada su drugi pohlepni i da budemo pohlepni kada su drugi previše pažljivi", rekao je Bafet.
 

Koje su to kompanije u čije akcije je sada pametno investirati?

Očekuje se da će kompanije članice S&P 500 kao grupa povećati prodaju za 4,2 odsto u 2023. godini, sa dvogodišnjim prosekom prodaje od 4,5 odsto do 2024. godine.

Na pozamašnoj listi kompanija, između ostalih, nalazi se "Inuvo". Njihova tržišna kapitalizacija iznosi samo 58 miliona dolara, a to je peni-akcija koji je pala na 48 centi po akciji 13. septembra, a krajem 2021. imala je vrednost od 53 centa.

Još neke od kompanija na listi su "Twitter", sa prognoziranim rastom od 14 odsto u 2023. i 16,7 odsto u 2024, "Meta platforms" sa prognozama od 10,2 i 11,9 odsto rasta u naredne dve godine.

Bez obzira na prognoze analitičara i tržišnih eksperata, važno je razumeti svaku pojedinačnu opciju i šta je ono što će biti najbolje za individualnu finansijsku situaciju. Takođe, važno je obratiti pažnju na to kolika je šansa da će odabrana kompanija ostati uspešna i kompetetivna na tržištu, makar u narednoj deceniji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Tesla“ opet deli akcije: Da li je to loš znak?
Tesla print 26.8.2022

Ilon Mask

27.08.2022. 16:10

"Tesla“ opet deli akcije: Da li je to loš znak?

Kompaniju "Tesla“ čeka deljenje akcija, a kako će se to odraziti na opšte stanje Maskove imperije na tržištu i kako će uticati na akcionare, ostaje da sačekamo i vidimo.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve