Biznis
24.08.2023. 15:05
Beta

Kaže Siniša Mali

"Minimalna zarada nema nikakve veze s minimalnom potrošačkom korpom"

Prodavnica, hrama, potrošačka korpa
Izvor: Shutterstock

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da minimalna zarada nema nikave veze sa minimalnom potrošačkom korpom i da njihovo izjednjačavanje, što traže sindikati, nije zakonska obaveza, preneo je N1.

On je, na pitanje zašto ni pet godina nakon što je obećano da će minimalac biti izjednačen sa minimalnom potrošačkom korpom, to nije učinjeno, rekao da je to bila želja.

"Naša želja je bila 2018. da pokušamo da izjednačimo vrednost minimalne potrošačke korpe sa minimalnom zaradom i radimo na tome, ali 2020. je bila korona epidemija, 2021. energetska kriza i imamo problem u pogledu performansi ekonomije, ne naše već svetske", rekao je Mali.
 

Dodao je da Vlada Srbije "ostaje prosvećena tom cilju i da će gledati da ga ostvari u što kraćem vremenskom periodu".

On je rekao da ne može da precizira rok jer ne zna kakva će biti situacija u svetu ni sledećeg meseca, a još manje za godinu dana.

Pregovori za utvrđivanje minimalne cene rada za 2024. godinu, u kojima su učestvovali predstavnici više ministarstava u Vladi Srbije, sindikata i poslodavaca, počeli su nedavno. Prvi krug završen je bez konkretnog dogovora o visini minimalne zarade. Pregovori će biti nastavljeni u petak, 25. avgusta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Potrošačka korpa sve skuplja, svuda u svetu
kupovina, hrana

UN upozoravaju

06.11.2021. 13:10

Potrošačka korpa sve skuplja, svuda u svetu

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je da je indeks cena hrane, koji prati međunarodne cene potrošačke korpe, ustanovio da je u oktobru cena osnovnih životnih potrepština porasla za tri odsto u odnosu na septembar.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve