Biznis
17.04.2023. 20:05
R. E.

Vlasnik Sautemptona

Šolakov dug

Dragan Šolak 17.4.2023.
Izvor: EPA / VINCE MIGNOTT

Vlasnik britanskog premijerligaša Sautemptona Dragan Šolak moraće da do kraja 2024. godine vrati zajam od 110 miliona funti koji je prošle godine uzeo kako bi kupio klub, pišu britanski mediji.

"Tajms“ podseća da je 59-godišnji Šolak preuzeo Sautempton januara prošle godine. Klub trenutno zauzima poslednje mesto u Premijer ligi i po svemu sudeći će na kraju sezone preći u niži rang takmičenja "Skaj Bet Čempionšip“. To će pak dovesti do toga da prihodi kluba padnu za bar trećinu.

Šolakov portparol izjavio je da otplata pozajmice nije povezana sa finansijskim ili fudbalskim učinkom Sautemptona te da klupski novac neće biti korišćen za vraćanje kredita, piše "Tajms“.

Detalji pozajmice prikazani su u finansijskim izveštajima "Samer Invest Sarl“, registrovane u Luksemburgu, koja je u vlasništvu Šolaka i grupe privatnih investitora. Šolak je i većinski akcionar "Junajted grupe“, kompanije za telekomunikacije i medije koju je osnovao 2007. godine, a koja je dala kredit Šolaku.

Računi "Samer Investa“ otkrivaju i da je Šolak mogao da pristupi dodatnom kreditu od 50 miliona funti, ali nije jasno da li je on to i uradio.

"U decembru 2021. grupa je dala zajam u iznosu od 110 miliona funti (129,4 miliona evra) gospodinu Šolaku na osnovu ugovora o zajmu od 14. decembra 2021. Zajam je obezbeđen akcijama ’Samer Parent Sarl’ koje drži entitet pod kontrolom g. Šolaka“, navodi se.

"Uslovi su pregovarani na nezavisnoj osnovi, uključujući i trogodišnji rok, uobičajene odredbe o obaveznom prevremenom plaćanju i finansijski sporazum o vrednosti zajma.“

"Dodatni iznos od 50 miliona funti ostaje dostupan za povlačenje u okviru zajma pre 15. decembra 2022.

Dodaje se da bi zajam trebalo da bude otplaćen najkasnije 36 meseci od datuma ugovora o zajmu, a to bi bio decembar 2024. godine.

Šolakov portparol za "Tajms“ je rekao: "Otplata zajma nije vezana za finansijski ili fudbalski učinak Sautemptona. Nema i nikad nije bilo nikakve namere da pozajmica bude plaćena novcem Sautemptona.

Ukazano je i da je Šolak spreman da obezbedi dodatna finansijska sredstva Sautemptonu, ako zatreba, kao i da nije očekivao da će se njegova investicija u klub odmah vratiti.

Šolakovo preuzimanje Sautemptona usledilo je nakon što je njegova kompanija "Sport klub“ izgubila prava za prenos Premijer lige u Srbiji i na Balkanu, koja je kupio "Telekom Srbija“. Neki su smatrali da je Šolakova kupovina Sautemptona bila pokušaj da bar deo novca koji je "Telekom“ izdvojio za prava na prenos Premijer lige (100 miliona evra godišnje) završi i u njegovim džepovima.

Obelodanjivanje zajma dolazi u trenutku kada je agencija za kreditni rejting "Mudis“ promenila izglede za "Adria Midco“, matičnu kompaniju "Junajted grupe“, iz stabilnih u negativne u januaru, navodeći kao razloge "veliku zaduženost kompanije i slabiju likvidnost u poslednjih 12 meseci“. Zadržao je, međutim, korporativni kreditni rejting na nivou B2 za 4,58 milijardi evra koje "Junajted grupa“ duguje vlasnicima obveznica.

"Osim toga, njegova likvidnost je oslabila zbog... drugih stvari, kao što su transakcije povezanih lica uključujući i zajam osnivaču“, navodi se u izveštaju "Mudisa“ o Šolaku.

Dobar B2 rejting upućivao je na "solidan operativni zamah kompanije i mogućnosti rasta, poboljšani obim i obim operacija u poslednjih nekoliko godina, kao i njen strateški pomak ka fokusiranju na protok novca, likvidnost i razduživanje“.

Šolakova kancelarija pozvala se na agenciju S&P koja je potvrdila rejting i izglede "Junajted grupe“ prošlog meseca, navodeći da očekuje da ona "nastavi da beleži solidan rast prihoda i poboljšava (finansijske performanse) uprkos makroekonomskim preprekama i inflatornim pritiscima“.

Šolakova neto vrednost je veća od milijardu funti. On je bio najveći investitor koji je predvodio "Sport republiku“ u preuzimanju Sautemptona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šolakov balon pred pucanjem
SBB United Media

United Media

21.05.2021. 09:32

Šolakov balon pred pucanjem

-Zašto medijsko-politička imperija Dragana Šolaka pokazuje sve veću nervozu i agresiju u Srbiji

-Ekskluzivno: Detaljna analiza poslovanja ,,Junajted grupe“

-Gubljenje pozicije u regionu, prazna obećanja investitorima, preplaćene investicije i prezaduženost
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve