Biznis
17.02.2022. 18:05

Ministarka tvrdi

"Srbija ima dovoljno gasa, uprkos krizi u Ukrajini"

gas, gasovod
Izvor: Shutterstock

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je da će politička kriza u Ukrajini uticati na energetsku i finansijsku stabilnost celog kontinenta, ali da je Srbija obezbedila dovoljne količine gasa i za privredu i za domaćinstva.

Ona je u intervjuu "Al Džaziri" rekla da će proširenje domaćih skladišta gasa, kao i regionalni krizni plan i strateške rezerve gasa obezbediti stabilnost u gasnom sektoru i u Srbiji i u zemljama regiona, bez obzira na krizu u Ukrajini.

"Ovo zaista jeste ozbiljna kriza i pretnja velikih sila koja će se odraziti na čitav svet. Nije samo geopolitičko pitanje, niti pitanje energetsko-političkih sukoba, već je pitanje kako će se svet razvijati u narednim decenijama", kazala je Mihajlović.

Energetika je, kako je istakla, pitanje broj jedan, ne samo prošle godine kada se kriza osetila na globalnom nivou.

"Sukob u Ukrajini će se odraziti na čitav kontinent, a cene gasa, ali i drugih energenata i energije uopšte, prema svim analizama i projekcijama se neće smiriti, niti se vratiti na nivo pre 2021. godine. To će dalje značiti nove finansijske krize i probleme, na šta upozoravaju i Svetska banka i MMF", izjavila je Mihajlović.

Ona je rekla da je prioritet Srbije diversifikacija dobavljača gasom, proširenje i izgradnja novih podzemnih skladišta gasa u Srbiji, kao i regionalni krizni plan i strateške rezerve ovog energenta.

"Što se tiče Srbije, mi smo doneli važne odluke, imamo dva pravca dotoka gasa. Mi smo ranije imali samo jedan pravac dotoka gasa preko Ukrajine i Mađarske i bili smo jako ranjivi i da je ostao samo taj, bili bismo u ozbiljnom problemu", kaže Mihajlović.

Srbija je, kako je podsetila, prošle godine dobila još jedan pravac, preko Bugarske, koji ne dotiče rutu preko Ukrajine i sigurni smo u trenutnoj situaciji, ali da bismo obezbedili sigurnost u decenijama ispred nas, moramo da širimo skladište u Banatskom Dvoru, da krenemo sa izgradnjom novog podzemnog skladišta u Itebeju, što je i u planu 2020-2025.

"Moje pitanje je zašto do sada nismo radili na proširenju skladišta, ja sam o tome pisala još 2002. i 2003. godine. Bilo je opuštene atmosfere, nije se mnogo razmišljalo o investicijama, ali ćemo sada raditi na tome. Potrebno je i da pokušamo da napravimo zajedničko skladište i regionalni krizni plan i strateške rezerve gasa", dodaje ministarka.

"Srbija ima dovoljne količine u ovom momentu, imamo krizni plan, znamo šta da radimo i ne očekujem da trpimo kada je snabdevanje, ali ćemo i finansijski da trpimo, jer ne možemo da utičemo na cene na tržištu. Srpska ideja je da zajedno sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom pokušamo da napravimo zajedničke strateške rezerve gasa, o tome smo razgovarali i sa bugarskim premijerom nedavno u Beogradu. Previše smo mali, potreban nam je zajednički nastup, tako ćemo lakše pregovarati i imati mogućnost da pomažemo jedni drugima u situacijama kada dođe do krize. Želimo i da gradimo druge interkonekcije i da se regionalno povežemo", rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je, govoreći o izgradnji interkonekcije sa Bugarskom, rekla da će završetkom tog projekta Srbija dobiti mogućnost diversifikacije snabdevača gasom, što će dodatno uticati na stabilnost, kao i mogućnost za se gas kupuje po nižim cenama.

"To je jako važan projekat, kada sam i prvi put bila ministarka energetike 2012. godine jedan od prvih projekata je bio gasni interkonektor Niš-Dimitrovgrad, baš zbog toga jer je diversifikacija snabdevača bitna i dobijamo mogućnost da menjamo dobavljače i da ne zavisimo samo od jednog", rekla je Mihajlović.

Ona je ponovila da radove finansira EU i da se sve radi po pravilima i procedurama EU i EIB.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ruski gas ponovo teče u Nemačku
Gas

Vraćanje u normalu

02.02.2022. 09:09

Ruski gas ponovo teče u Nemačku

Ruski gas ponovo teče gasovodom Jamal-Evropa preko Poljske u Nemačku, nakon što je u decembru bio prebačen na reverzni režim, odnosno na obrnuti tok od zapada ka istoku, prema podacima nemačkog operatera gasne mreže Gaskejda.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve