Biznis
21.11.2023. 16:27
Beta

U fokusu

Šta je Vlada ponudila poljoprivrednicima i da li se nastavljuju blokade puteva

1
Izvor: ATAIMAGES / A. M.

Na sastanku predstavnika udruženja poljoprivrednika koji protestuju, sa premijerkom Anom Brnabić, ovog utorka, jedan od ponuđenih predloga je jeftinije gorivo za poljoprivrednike, saopštila je Vlada Srbije.

 

"Dogovoreno je da se tokom vikenda održi novi sastanak, na kome će poljoprivrednici predsednici Vlade predočiti odgovore na predložena rešenja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je okosnica iznetih predloga jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi.

Na pumpama NIS-a cena goriva će uz poljoprivrednu karticu biti umanjena za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize.

Na svim drugim pumpama moguće je ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru.

Zakon o naknadama koji je usvojen 26. oktobra ove godine definiše smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. godini za 50 odsto i potpuno ukidanje te naknade u 2024. godini, uređenje tržišta terminske prodaje na način da će Vlada doneti zaključak kojim će obrazovati tim koji će imati za cilj usaglašavanje zakonodavnog okvira, kako bi primarni proizvođač mogao samostalno da izvozi i u kome će se naći model za terminsku prodaju.

Poljoprivrednici će nakon ovog sastanka prekinuti blokade puteva kao znak dobre volje i u narednim danima, traktora i poljoprivredne mehanizacije na ulicama u Vojvodini neće biti, navodi se u saopštenju Vlade.

Sastanku je prisustvovala i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Poljoprivrednici su posle sastanka u Vladi rekli da su njihovi zahtevi delimično ispunjeni, ali su prihvatili predlog pemijerake da više ne blokiraju puteve, ali će i dalje biti u protestu pored puteva.

"Uvidelo se da postoji mogućnost terminske prodaje i na tome će se raditi. Takođe, dogovoreno je da će u nedelju biti sastanak u Kisaču i novinari će moći da budu prisutni", rekao je posle sastanka Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

On je naveo da su zahtevi delimično ispunjeni, jer se uređenje berze ne može uraditi odjednom, ali da će se sada raditi na terminskoj prodaji.

Istakao je da je Vlada insistirala da se sklone sa ulica, a da su predstavnici poljoprivrednika obećali da će relaksirati blokade, ali da će ostati na putevima dok ne vide konačna rešenja.

Predsednik te Inicijative Goran Filipović rekao je da će detalji biti dogovoreni u nedelju i da ministarka poljoprivrede i premijerka "imaju volju da dođe do dogovora oko svih zahteva".

Kada je u pitanju zahtev da subvencije za 2024. godinu bude 300 evra, odnosno 35.000 dinara, Filipović je rekao da su se složili da će dobiti 18.000 direktnih davanja, a da će preostalih 17.000 biti pravdano kroz određene račune, za seme, đubrivo.

"Imamo čvrst stav i mi i oni da će na kraju sve biti 35.000 dinara", rekao je on.

1
Izvor: ATAIMAGES / A. M.

Poljoprivrednik Miroslav Matković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice rekao je da svi koji podnesu zahtev za Agro-karticu, dobiće je u naredne dve nedelje.

"Kome je u blizini NIS pumpa dobijaće gorivo po ceni od 179 dinara, i na to ide 50 dinara refakcija. A ko nema NIS-ovu pumpu blizu plaća po punoj ceni, i obećana je refakcija od 50 dinara", rekao je on i naveo da ta ponuda ide pred poljoprivrednike da odluče da li je prihvataju.

Protest poljoprivrednika počeo je u ponedeljak 13. novembra, od kada su svakodnevne blokade saobraćaja, a rafinerija nafte u Novom Sadu je takođe blokirana.

Glavne zahteve koje su poljoprivrednici izneli kao uslov za pregovore sa nadležnima su uređenje robne berze i skidanje akcize sa dizela, za sve poljoprivrednike, na svim pumpama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve