Biznis
02.11.2022. 09:22
Beta

Ana Brnabić

Šta Srbija traži od MMF-a

berza-1.jpg

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trenutno traži finansijski "stend baj" aranžman u iznosu od 2,45 milijardi evra.

 

"Taj novac ćemo koristiti za dodatnu budžetsku podršku, a koristićemo ga i da završimo kapitalne infrastrukturne projekte od kojih ne odustajemo. To je ono što gura životni standard naših gradjana naviše i ono od čega zavisi naš rast", rekla je premijerka za Radio-televizija Srbije.

Po njenim rečima, MMF je ocenio da je javni sektor i ekonomija Srbije "jako otporna, ne nesalomiva, ali jako otporna".

"Mi smo od 2014. godine imali aranžman sa MMF-om, što je važno zato što to daje dodatni kredibilitet zemlji i praktično kada i MMF može da posvedoči da mi naše finansije vodimo na dobar, transparentan način, da smo ozbiljna zemlja što će nam pomoći u privlačenju direktnih stranih investicija i zaduživanju po nižim kamatnim stopama",

Istakla je da će rast BDP-a ove godine biti manji od planiranog, ali da će to "svakako biti rast".

"Trenutno su različite prognoze Ministarstva finansija i Republičkog zavoda za statistiku, ali ja se nadam da će biti oko tri odsto, ili nešto iznad tri odsto. Zavisi kako nam bude ovaj četvrti kvartal", kazala je premijerka.

Na pitanje da li je moguće spustiti javni dug na 50 odsto u odnosu na BDP, Brnabić je kazala da je javni dug Srbije u ovom trenutku 53,7 odsto, ističući da on neće prelaziti 60 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

MMF povećao prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije
berza

6,5 odsto

12.10.2021. 16:02

MMF povećao prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije

Međunarodni monetarni fond je povećao prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za ovu godinu na 6,5 posto, odnosno za 0,5 procentnih poena u odnosu na svoju projekciju iz jula.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve