Biznis
10.02.2023. 14:32
Beta

Aleksandar Vučić

Šta su penzionerske kartice i od kada će moći da se koriste

Penzioneri
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će penzioneri verovatno od oktobra ove godine moći da koriste kartice za popuste u kupovini i plaćanju usluga.

On je na obeležavanju 100 godina penzijskog sistema u Srbiji rekao da će od marta penzioneri moći da se prijavljuju za te kartice.

"Kartice će obezbeđivati popuste na ukupnu kupovinu u prodavnicama, na plaćanje  određenih usluga, letovanja, zimovanja. To će biti dodatna ušteda za sve penzionere", kazao je Vučić.
 

Kako je objasnio, uskoro će početi razgovori o tome koje trgovine, službe i kompanije će prihvatati te kartice.

Vučić je istakao da će rast penzija da prati rast plata, što do sada nije bio slučaj, kao i da će slediti još veća povećanja penzionerskih primanja, za šta su garancija stabilne javne finansije.

"Radiće se i na prevenciji bolesti starijih, pa će u gradovima i opštinama biti postavljeni punktovi za dijagnostičke preglede i besplatno određivanje terapije", rekao je Vučić.
 

Zahvalio je penzionerima što su imali razumevanje kad su 2014. godine smanjene penzije zbog reforme finansijskog sistema.

"Hvala vam što ste razumeli sve državne probleme, što niste ustali da razorite ovu zemlju, što se niste bunili kada su penzije smanjene. Znali ste kako se bolest leči. To su ljudi koji su uvek nepogrešivo na strani države, za razliku od nas ostalih, koji bismo hleba preko pogače. Oni imaju iskustva da prevare ne prolaze i da samo radom možemo ostvariti boljitak", rekao je Vučić.

Penzijsko osiguranje uspostavljeno je 1922. godine usvajanjem Zakona o osiguranju radnika čime se Srbija pridružila zemljama koje su se odlučile za Bizmarkov model u kome država pomaže radnicima da zadrže standard nakon odlaska u penziju.

Skupu u Palati Srbija prisustvovali su i ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Od 1. januara važe novi uslovi za penzionisanje
penzioneri

Srbija

31.12.2022. 20:05

Od 1. januara važe novi uslovi za penzionisanje

Od 1. januara 2023. žene u Srbiju odlaziće u penziju po novim uslovima, dok uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarace ostaju isti, ali ne i u prevremenu penziju.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve